Ексклюзиви
субота, 16 вересня 2023 04:17

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ продовжують наступ і готуються до звільнення лівого берега Херсонщини – карти боїв
6

Фото: ISW

ЗСУ намагаються закріпити позиції для майбутнього звільнення лівого берега Херсонщини.

У росіян не вистачає сил, щоб цьому завадити. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуменюк пояснила, чим шкодить штучний ажіотаж навколо ЗСУ на лівому березі Херсонщини

"Південна вісь"

15 вересня українські війська продовжили наступ на кордоні Донецько-Запорізької області та на Мелітопольському напрямках. Зокрема, громлять росіян поблизу Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

Також українські сили активізували свою діяльність на невизначених островах дельти річки Дніпро біля Антонівського мосту, щоб закріпити позиції на майбутнє для наступу на східний (лівий) берег Херсонської області.

Російські війська, ймовірно, не володіють живою силою, необхідною для захисту від значної української атаки на цій ділянці фронту, враховуючи, що російське командування перекинуло кілька підрозділів із Херсонської області до Запорізької області.

Один російський військовий блогер визнав, що російським силам не вистачає можливостей для проведення власних значних операцій з переправи через Дніпро в цьому районі, зокрема через брак снарядів для артилерійської підготовки.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська вели наступ вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна та просунулися 15 вересня. Однак не проводили наступ на Куп'янському та Лиманському напрямках.

Наступ українських військ на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна був невдалим.

Бої на Донбасі

15 вересня українські сили звільнили Андріївку (10 км на південний захід від Бахмута) і досягли подальших успіхів у районі Бахмута - поблизу Кліщіївки. Була "повністю знищена" російську 72-а окрема мотострілецька бригада (3-й армійський корпус).

Українська 3-я десантно-штурмова бригада заявила, що звільнення Андріївки відкриває можливості для прориву на південному фланзі Бахмута і що в цьому районі тривають бої.

Російські війська контратакували навколо Бахмута, але безуспішно. Так само безуспішними були спроби росіян прорвати українську оборону біля Богданівки, що за 7 км на північний захід від Бахмута, і відновити втрачені позиції біля Ягідного (2 км на північ від Бахмута).

Російські війська 15 вересня продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка-Донецьк, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Ласточкиного (5 км на північний захід від Авдіївки), Авдіївки та Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки).

Збройні сили України здійснили рейд на лівий берег Дніпра в Херсонській області.

Вони, ймовірно, прорвали там оборону вглиб на 800 м.

Кілька російських військових блогерів повідомили, що українські сили висадили до семи катерів, кожен з яких перевозив близько шести-семи осіб, на східному березі Дніпра в районі населеного пункту Козачі Лагері та прорвали там оборону вглиб до 800 метрів.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ продовжують наступ і готуються до звільнення лівого берега Херсонщини – карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути