пʼятниця, 07 грудня 2012 16:47

Вперше в історії Донбасу організатора копанки посадили через загибель робітників
10

В результаті цієї трагедії осиротіли 13 дітей
Фото: Фото Тетяни Заровної
Потерпілі переконані, що Михайло Тішевський - «стрілочник», «дрібна сошка»
Потерпілі наполягли на тому, щоб з вироку виключили як причину вибуху відкритий вогонь
В м. Єнакієве оголосили вирок 38-річному Михайлу Тішевському

Сьогодні, 7 грудня, в м. Єнакієве оголосили вирок 38-річному Михайлу Тішевському, якого звинуватили за ст 240 ч 4 (Порушення правил охорони надр, що спричинило загибель людей). Підсудний визнаний винним у надзвичайній події, яке сталося 29 лютого поблизу міста Вуглегірська (місто в адміністративному підпорядкуванні Єнакієва). У той вечір - близько 21.00 стався вибух у нелегальній шахті-копанці. Загинули шестеро гірників-нелегалів: 32-річний Валерій Міняйло, 38-річний Віктор Чаленко, 36-річний Максим Шевцов, 36-річний Дмитро Клашніков, 40-річний Леонід Мечел, 25-річний Олександр Єгоренко.

Суд повністю погодився з позицією прокурора, яка просила для підсудного 8 років з конфіскацією майна.

Підсудний не згоден з таким вироком, він свою провину визнав лише частково - назвав себе організатором незаконної вуглевидобутку, але заявив, що в смерті людей його провини немає. На думку обвинуваченого, вибух стався через паління в шахті. Захист наполягав, на м'якому покаранні, хоча за ст. 240 Михайло Тішевський залучається вдруге (раніше був амністований).

Так само суд задовольнив два позови про стягнення моральної шкоди - 52-річна Тетяна Меняйло і 32-річна Марина Меняйло (мати і дружина загиблого Валерія Меняйла) отримають по 100 тисяч гривень. Решта потерпілих теж розраховують отримати компенсацію за смерть близьких, але для цього їм доведеться подавати окремі цивільні позови.

В результаті цієї трагедії осиротіли 13 дітей.

32-річна Олена Чаленко прийшла до суду разом з трьома дітьми. Чоловік Олени загинув у день 14-річної річниці їхнього знайомства. У Олени залишилося 4 дітей - 12-річна Христина, 10-річна Лідія, 9-річний син Євген та 5-місячна Ніка (коли загинув чоловік, Альона була вагітна).

"Не хотіли шукати наших хлопців після вибуху, намагалися все це зам'яти, приховати, - розповіла Олена Чаленко. - Хлопців діставали з-під завалу шахтарі-добровольці з шахти "Вуглегірська". Виявили їх тіла на 4 добу, а підняли на 6, тому що працівники МНС спочатку не хотіли туди спускатися, а потім у них йшла погодинна оплата - тому не поспішали піднімати хлопців. Наші чоловіки полізли в ту копанку не від хорошого життя, хотіли заробити щось для своїх дітей. Наш тато прийшов туди в грудні , ще до нового року, він ще й офіційно в охороні працював, але там платили всього 1400 гривень. У нього від першого шлюбу є дочка, він і їй допомагав. Іншої можливості прогодувати п'ятьох дітей в нашому місті Вуглегірськ просто немає - тільки копанка. Там хлопцям платили коли тисячу, а коли й дві тисячі на тиждень. Я теж хотіла заявити позов, але в цьому суді у нас не захотіли приймати позов, ніхто не пояснив нам наші права. Від нас навіть приховували дату початку суду, суд уже йшов, а нам повістки не надсилали".

Потерпілі наполягли на тому, щоб з вироку виключили як причину вибуху відкритий вогонь - цей момент в обвинувальному висновку прямо звинувачував загиблих в їх смерті. За версією слідства, шахтарі в копанці вибухнули через те, що один з них закурив. Але матері і дружини спростовують це.

Потерпілі переконані, що Михайло Тішевський - "стрілочник", "дрібна сошка". Він був одним з 2 керівників, а господарем "копанки", за словами потерпілих, була зовсім інша людина. У суді потерпілі заявили, що визнаючи себе організатором нелегальної розробки, обвинувачений приховує справжніх власників цього бізнесу. Жінки просили суд не карати Тішевського строго, бо вважають, що в його обов'язки входив тільки розрахунок з робітниками. Вони впевнені, що за всіма позовами повинна відповідати місцева влада, яка "кришує" копанки.

Нагадаємо, днями кандидат від ПР на пост міського голови Єнакієва Валерій Олійник офіційно заявив що, на території міста Єнакієве і в його околицях нелегальних шахт не існує. Місто Вуглегірськ, в копанці якого вибухнули люди, є містом-супутником Єнакієва.

Місцеві жителі стверджують, що нелегальні шахти діють відкрито - як у Вуглегірську, так і в самому Єнакієвому. Єнакієвці розповідають, що влаштуватися на роботу в таку шахту простіше простого. Але робітники шахт-копанок трудяться в найтяжких умовах і часто пропадають без вісті.


Зараз ви читаєте новину «Вперше в історії Донбасу організатора копанки посадили через загибель робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути