субота, 04 листопада 2023 09:47

Вбивство з особливою жорстокістю: 5 років тому померла Катерина Гандзюк
10

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому
Фото: facebook.com/КатеринаГандзюк
Катерина Гандзюк отримала хімічні опіки понад 30% тіла: голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Вона перенесла 14 операцій
Мітинг під МВС в день смерті Катерини Гандзюк
Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому
На Катерину Гандзюк напали біля її будинку — зловмисник вилив на неї літр сірчаної кислоти. Останнє селфі зі столичної лікарні Катерина зробила 1 листопада 2018 року

4 листопада три роки тому в київській лікарні померла херсонська активіста 33-річна Катерина Гандзюк. 31 липня її облили сірчаною кислотою. Понад 30% тіла жінки були обпеченими.

Гандзюк була радником мера Херсона Володимира Ніколаєнка. Прославилася своєю критикою правоохоронних органів та представників місцевої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Гандзюк мали "прибрати" двох свідків: відомі прізвища

Активістка мала два головні "напрямки" - протидія "проросійського руху" у Херсоні, а також боротьба з корупцією певних підрозділів місцевої поліції.

Жінка жорстко критикувала силовиків за бездіяльність у боротьбі з проросійськими та сепаратистськими групами у регіоні. Мала конфлікт з начальником Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Артемом Антощуком. У вересні 2017 року обвинуватила його у корупції.

Неодноразово Гандзюк критикувала діяльність правоохоронних органів під час розслідування нападів на громадських активістів. Вона обвинувачувала правоохоронців у зволіканні із розслідуванням нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенка.

У день смерті Катерини під будівлею міністерства внутрішніх справ України у Києві зібралося близько 400 осіб. Присутні вимагали від влади розслідування нападу на активістку і покарання виконавців. Аналогічні акції відбулися також в інших містах України.

Після загибелі жінки слідчі змінили кваліфікацію справи про напад на умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих спонукань, з особливою жорстокістю, на замовлення.

Майже за рік затримали та засудили п'ятеро виконавців. Вироки набули чинності 18 липня 2019 року. Координатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 року тюрми, безпосереднього нападника Микиту Грабчука - до 6 років в'язниці. Учасники Володимир Васянович і В'ячеслав Вишневський отримали по 4 роки, а Віктор Горбунов - 3 роки позбавлення волі. Усі визнали провину.

Одним із замовників розправи називають Владислава Мангера. Він - голова Херсонської обласної ради. Організовувати напад йому допомагав лідер злочинного угруповання "Москал" Олексій Левін, за версією слідства. Завдяки посереднику Ігорю Павловському, долучили до злочину колишнього військового Сергія Торбіна, а він - товаришів.

Слідство щодо Мангера та Левіна призупиняли у зв'язку із розшуком останнього. Після екстрадиції Левіна з Болгарії - поновили.

Павловський уклав угоду зі слідством і дав свідчення у справі щодо ймовірних замовника та організатора злочину Мангера та Левіна. 16 жовтня торік Приморський райсуд Одеси виніс йому вирок. Павловського визнали винним у приховуванні злочину. Присудили два роки позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком один рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Гандзюк: засуджений Павловський вийшов на волю

Обвинувальний акт щодо Мангера і Левіна передали до суду наприкінці липня 2020-го року.

У день смерті активістки щороку українці влаштовують мітинги, аби вшанувати її пам'ять та нагадати суспільству, що про неї не забувають, а навпаки вимагають чесного слідства та покарання усіх винних.

26 червня 2023 року Дніпровський районний суд Києва оголосив вирок у справі про вбивство активістки. Ексголову Херсонської облради Владислава Мангера визнали винним у замовленні нападу, а його помічника Олексія Левіна - в організації. Їм присудили по 10 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство з особливою жорстокістю: 5 років тому померла Катерина Гандзюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути