Ексклюзиви
четвер, 17 серпня 2023 11:29

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЗСУ розповіли про найзапекліші бої на сході України

У ЗСУ розповіли про найзапекліші бої на сході України
Запеклі бої тривають на Лимано-Куп'янському та Бахмутському напрямках. Фото: t.me/landforcesofukraine

Найзапекліші бої на сході України нині тривають на Бахмутському та Лимано-Куп'янському напрямках.

Росіяни там продовжують зазнавати втрат у живій силі та техніці. Про це в ефірі національного телемарафону розповів речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий, передає Gazeta.ua.

Зокрема, протягом минулої доби на Лимано-Куп'янському напрямку ворог двічі намагався атакувати позиції українських військ в районі Синьківки. Загарбники також активно використовували штурмову авіацію, здійснивши 18 авіанальотів.

"Ворог 404 рази наніс удари різними типами артилерії: від мінометів до реактивних систем залпового вогню. Під час відбиття ворожих атак 41 окупант знищений, 109 зазнали поранень", ‒ розповів Череватий.

На цій ділянці фронту також знищено ворожий танк Т-72 та чотири бойові машини піхоти БМП-1.

"Що характерно, на цьому напрямку ми бачимо, що ворог застосовує багато застарілої техніки. БМП-1 – це стара модель, яка до війни була знята у ворога з озброєння", ‒ зазначив Череватий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW розказали про успіхи контрнаступу ЗСУ

За його словами, знищено також ворожі бойову машину десанту, гаубицю, безпілотник, три польових склади з боєприпасами та вісім вантажівок. Череватий зауважив, що в районі Куп'янська окупанти повторюють деякі елементи своєї тактики під Бахмутом.

"Зокрема, вони задіюють так звані роти "Шторм-Z". Це репліка на підрозділи "Вагнера", можливо, навіть менш вдала. Тому що у "Вагнера" були потужні табори підготовки в тій же Ростовській області", ‒ каже Череватий.

"Шторм-Z", за його словами, готуються набагато швидше, але елемент, який набирається до нього, схожий. Це переважно люди з в'язниць, ті, хто має кримінальне минуле, або ж підписують контракти під тиском силовиків.

За словами Череватого, на Бахмутському напрямку ініціатива нині залишається за Силами оборони України.

"Ворог чинить опір нашим діям: 583 рази наносив удари по наших позиціях артилерією. Загалом відбулося сім боєзіткнень, в яких 25 окупантів знищено, 97 - поранено", ‒ сказав речник.

Крім того, там знищено ворожу бойову машину піхоти, міномет "Тюльпан", три самохідні артилерійські установки, дві гармати, вісім польових складів боєприпасів та чотири безпілотника.

"Динаміка така, що ми вже котрий тиждень поспіль звільняємо бахмутську землю. Поступово, поступально, не кидаючись у лобові атаки, максимально наносячи потужні втрати ворогу в особовому складі і техніці", ‒ зазначив Череватий.

Російські загарбники під Бахмутом понад усе намагаються зберегти свої позиції. Тож вони маневрують, підсилюють свої підрозділи, які несуть постійні втрати.

"Це як професійними підрозділами, типу повітряно-десантних військ ворога, піхотою, танками або бойовим армійським резервом чи територіальними військами. Або навіть приватними військовими компаніями. Тобто роблять усе, щоб зберегти свої позиції", ‒ додав Череватий.

Українські війська продовжують контрнаступ на Бахмутському, Бердянському і Мелітопольському напрямках.

Сили оборони України просунулися на північний схід від Роботиного, що за 10 км на південь від Оріхова. Ймовірно, ЗСУ також досягли успіхів у прилеглих районах. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «У ЗСУ розповіли про найзапекліші бої на сході України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути