Ексклюзиви
субота, 04 червня 2011 13:04

У Сирії під час сутички урядові війська вбили 67 людей

У Сирії під час сутички урядові війська вбили 67 людей

В результаті зіткнень опозиціонерів з урядовими військами в сирійському місті Хама були вбиті щонайменше 67 людей. Про це повідомляє телеканал Al Arabiya з посиланням на представника опозиції Сирії Рамі Абдул Рахмана. Раніше повідомлялося про 37 убитих в Хамі.

На демонстрацію проти режиму президента Башара Асада в Хамі напередодні вийшли десятки тисяч неозброєних людей.

Офіційне сирійське агентство SANA повідомляє, що в Хамі після п'ятничної молитви "зібралися сотні людей, які викрикували різні гасла", проте поліція і співробітники спецслужб не перешкоджали цій акції протесту. Зіткнення відбулися з армійськими підрозділами урядових військ.

Відзначимо, що в 1982 р. Хама стала епіцентром повстання сирійських ісламістів проти Хафеза аль-Асада, батька нинішнього глави Сирії. Тоді влада жорстоко подавила повстання, застосувавши армію. Були убиті, за різними даними від 17 до 40 тис. чоловік, зокрема більше 1 тис. військовослужбовців сирійської армії.

З середини березня 2011 р. в Сирії продовжуються масові безлади, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники протестів вимагають відставки президента Башара Асада і проведення політичних реформ. Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема відмінив надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р.

Сирійська влада жорстко придушує несанкціоновані акції протесту, зокрема застосовуючи армійські підрозділи. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень в ході вуличних безладів було убито більше 1 тис. чоловік. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив стурбованість з приводу зростання насильства в Сирії.

Сирійське керівництво заявляє, що серед убитих є немало поліцейських та військовослужбовців урядової армії, які намагалися підтримувати порядок під час акцій протесту. 

Зараз ви читаєте новину «У Сирії під час сутички урядові війська вбили 67 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути