Ексклюзиви
неділя, 27 листопада 2022 00:45

У Херсоні окупанти просили українських лікарів ставити їм хибні діагнози

У Херсоні окупанти просили українських лікарів ставити їм хибні діагнози
Лікарі в Херсоні відмовлялися співпрацювати з окупантами. Фото: ТСН

Під час окупації Херсону деякі російські військові звертались до місцевих лікарів з проханням виписати їм фейкові діагнози, щоб втікати з фронту.

Такі факти журналістам розповіло керівництво міської клінічної лікарні імені Афанасія та Ольги Тропіних, пише The Wall Street Journal.

Після окупації головний лікар Леонід Реміга і інший персонал зберегли проукраїнську позицію і відмовлялися співпрацювати з окупантами, кажучи, що лікарня закрита на карантин через спалах коронавірусу. Не допомогли росіянам і спроби втертися в довіру Ремігі за допомогою ФСБ - ті пропонували будь-яку допомогу.

В червні Ремігу викликали до так званого міністра охорони здоров'я Херсонської області Вадима Ільмієва, який звинуватив головного лікаря медзакладу в антиросійській позиції. Після цього росіяни поставили керувати лікарнею головну медсестру Ларису Малету, а Ремігу хотіли заарештувати. Однак у того стався інсульт і його поклали на лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Херсоні трупи росіян спалювали на звалищі – ЗМІ

Після цього Малета і Реміга домовились, що жінка нібито буде співпрацювати з окупантами, попередньо сказавши про це СБУ, щоб її не вважали колаборанткою. Однак в серпні Малета виїхала з Херсону, а Реміга втік з лікарні до одного із родичів.

В тому ж місяці в лікарню постійно приходили російські солдати і просили лікарів написати їм фейкові діагнози, щоб не йти на фронт.

"Один військовий сказав, що у нього проблеми з колінами, розповів завідувач травматологічного відділення Тропінки Андрій Кокшаров. Сканування показало, що нічого страшного, але солдат попросив доктора Кокшарова перебільшити. Доктор Кокшаров писав, що у нього артрит і йому потрібно піти з фронту. "Чим менше їх, тим краще", - сказав він. "Я був готовий виписати ці діагнози для всієї армії", - пише видання.

Росіяни окупували Херсон на початку березня.

11 листопада українські війська зайшли у місто. Воїнів зустрічали жителі.

Міністерство оборони РФ заявило, що всіх окупантів, які перебували на правому березі Дніпра, вивели на лівий берег. Росіяни, які лишилися у Херсоні, викидали форму у сміття і перевдягалися в цивільне. Окупанти перед втечею знищили всю критичну інфраструктуру.

Президент Володимир Зеленський приїхав у Херсон 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «У Херсоні окупанти просили українських лікарів ставити їм хибні діагнози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути