середа, 24 січня 2024 11:02

Знищено даних на $10 млн: у ГУР повідомили про нову хакерську атаку на РФ
3

Головне управління розвідки Міністерства оборони України здійснило чергову успішну кібератаку на об'єкт у Росії.

Там знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології "Планета". Про це йдеться у повідомленні ГУР.

Це російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних зі супутників. А також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб'єктів. Насамперед це - Міноборони, генеральний штаб та служби МНС РФ.

У ГУР повідомили про нову кібератаку на важливий об'єкт у Росії
Фото: gur.gov.ua
У ГУР повідомили про нову кібератаку на важливий об'єкт у Росії
У ГУР повідомили про нову кібератаку на важливий об'єкт у Росії

"Атаку проти далекосхідної, найбільшої з трьох, філії НДЦ космічної гідрометеорології "Планета" здійснили кіберволонтери-патріоти з групи "BO Team". Наслідки - руйнівні! Проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації - близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних. Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів", - зазначили в ГУР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві зламали провайдера, який забезпечує державні структури

Зокрема, знищено метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували російські війська та МНС, Роскосмос та низка інших відомств держави-агресора. А також - напрацьовані роками унікальні дослідження.

"Робота суперкомп'ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі. Один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо. Разом зі сховищами даних, серверами та комп'ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, як бонус - повністю відрізано від мережі російську станцію в Арктиці на острові "Більшовик", яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресорки.

"Загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на "оборонку" і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів", - додали в ГУР.

Фахівці української організації Blackjack здійснили успішну кібератаку на російське державне підприємство, яке виконує усі будівельні підряди для міноборони РФ.

Йдеться про "федеральне державне унітарне підприємство "Головне військово-будівельне управління спеціальних об'єктів".

Зараз ви читаєте новину «Знищено даних на $10 млн: у ГУР повідомили про нову хакерську атаку на РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути