середа, 21 листопада 2012 15:12

Українські миротворці в Конго принишкли у таборі посеред захопленого міста

Українські миротворці в Конго принишкли у таборі посеред захопленого міста

У Конго повстанці взяли під контроль величезне місто Гома, де перебуває найбільший у світі миротворчий контингент ООН. Серед них є й українські військові, розповідає ТСН.

Напередодні повстанці захопили аеродром міста, той самий, на якому розміщені два з чотирьох бойових гелікоптерів з України. Саме ці ґвинтокрили у складі місії ООН вели бої з повстанцями і намагалися зупинити атаку.

Жителі Гоми з острахом чекають, що буде далі. Тисячі людей біжать у сусідню Руанду. Звідси до кордону менше кілометра. За словами свідків, урядові війська першими здали позиції і залишили місто. Після цього опір припинили і миротворці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна у Конго: повстанці без опору захопили місто, яке мали обороняти наші миротворці

"Ми не знаємо що робити. Миротворці ООН геть безпорадні. Вони стоять і дивляться як повстанці захоплюють місто, і нічого не роблять. Ми почуваємося обдуреними", - говорять місцеві жителі.

Із захопленого аеродрому українські вертольоти перебазували в місто Букаву. Там же перебуває і частина українського контингенту.

В ООН головною причиною прориву повстанців (загонів М23) називають підкріплення, яке отримали бунтівники. Серед імовірних спонсорів називають уряд сусідньої Руанди. Підозрюють, що країна хоче контролювати землі, багаті рідкісними й дорогими мінералами.

"Сили М23 добре озброєні і мають дуже добре забезпечення. Два приклади: у них є прилади нічного бачення, саме вони дозволили їм розпочати наступ о четвертій годині ранку. Вони також мають, наприклад, 120- міліметрові міномети. Ще не так давно їх у повстанців не було. Це факт", - розповів заступник Генсекретаря ООН з миротворчих операцій Ерве Ладсус.

Українці, які залишились у Гомі, у вівторок не покидали табору. Миротворці з інших країн патрулюють місто на бетеерах, а у сутички не втручаються. За даними видання, між бойовиками з М23 та місією ООН діє угода про ненапад.

У Міністерстві оборони України запевнили, що загрози для життя українських миротворців немає. Хоча, підтвердили, що ситуація в місті надзвичайно загострена. Під час сутичок останніх днів жоден із наших військових не постраждав.

Зараз ви читаєте новину «Українські миротворці в Конго принишкли у таборі посеред захопленого міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути