Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2013 14:00

Україні пророкують новий потужний землетрус

Україні пророкують новий потужний землетрус
Фото: google.com.ua

Землетрус в Румунії, відгомони якого докотилися до Одеської області, не був сильним. Сейсмологи попереджають, що поштовхи в зоні Вранча можуть досягати 8 балів.

У неділю о 4:37 ранку стався землетрус в східній частині Румунії в районі гір Вранча. Геофізики називають цей землетрус найсильнішим в Румунії після 2004 року. Але і він ще не критичний: у сейсмоактивній зоні Вранча можуть бути землетруси силою у 8 балів.

В Одесі поштовхи були приблизно 4 бали, їх вчені оцінюють як середній за величиною землетрус, адже Одеська область входить до семибальної зони сейсмонебезпечних регіонів, тут може бути і не таке.

"В Одесі на ослаблених ґрунтах можливий землетрус до 8 балів, а при будівництві житлових будинків у середньому повинні розраховувати на колихання землі до 7 балів. До 95% ймовірності того, що в найближчі 50 років такі впливи можливі", - говорить заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

У зоні румунської Вранчі регулярно відбуваються сильні землетруси на великій глибині, тому вони відчуваються на великих відстанях, кажуть науковці.

Найбільш сильні землетруси відбувалися у Вранчі в 1940, 1977, 1986 і 1990 роках, їх відгомони тоді відчували і в Одеській області.

Нагадаємо, у вересні румунський сейсмолог Ніку Рою передбачив землетрус, але помилився на місяць. За його прогнозами, 8 -бальна стихія могла торкнутися західних та південних областей України.

На щастя, руйнівних землетрусів на території України практично не буває. Виняток становить тільки Крим, де в 1927 році відбулися поштовхи в 9 балів. Тоді загинули три людини.

Зараз ви читаєте новину «Україні пророкують новий потужний землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути