пʼятниця, 03 лютого 2012 11:20

У донецькій колонії в'язням ламають кістки і топлять в унітазах

У донецькій колонії в'язням ламають кістки і топлять в унітазах

Українські правозахисники заявляють, що катування і смертельні випадки стають ледь не повсякденним явищем у вітчизняних виправних закладах та ізоляторах тимчасового утримання, пише ТСН.

Останній випадок нібито стався в Донецькій колонії номер 97-м. Чоловіка, якому до звільнення залишалося кілька місяців, побили до напівсмерті, переконує мати в'язня.

"Мама допоможи-врятуй. Там йдуть вбивства. Там машина смерті, в цій колонії...", - ці слова засуджений Сергій Шакін написав уже після пережитого інсульту із закритої тюремної лікарні, куди його доправили у критичному стані.

У Донецьку 97-у виправну колонію його етапували із Сум, коли хлопцю до звільнення залишалося два місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правозахисники ініціюють створення трибуналу з тортурів у Росії

"Перший раз вдарили головою об стіну і другий раз. І більше я нічого не пам'ятаю...", - передає правозахисник Олена Повідайчик розповідь хлопця про те, що сталось.

За словами правозахисників, Шакіна разом із багатьма іншими побили ще 17-го січня. Матері дозволили зустріч із сином тільки за два тижні.

"Зараз він у важкому стані. Його били і вийшов від побоїв інсульт, це від побоїв - крововилив у мозок. Тільки від побоїв", - переконана мати Сергія Шакіна Олена.

Таке відбувається у 97-мій колонії ледь не щодня, переконують правозахисники.

"До них приходять серед ночі. Піднімають, причеплюють наручниками, зав'язують в сорочки. Мочать сорочки – зав'язують і потім, коли вони висихають, у людей ламаються кістки. І далі їх підвішують вниз головою. Топлять в унітази, гвалтують", - розповідає Олена Повідайчик.

Правозахисники стверджують, що у донецькій в'язниці є навіть спеціальна команда із виконання катувань.

"Це так звана "п'ята зміна", керує якою людина, прізвище якої ніяк не забудеш – Дибов", - розповідає колишній в'язень, правозахисник Ігор Гаркавенко.

Тим часом у Державній пенітенціарній службі України спростували звинувачення.

"Я спростовую цю інформацію. Ми перевіряли. Жодного факту надзвичайних подій по відомству, зокрема 17 числа не було зафіксовано. А надто по Донецькій області", - повідомив помічник голови служби Ігор Андрущенко.

Зараз ви читаєте новину «У донецькій колонії в'язням ламають кістки і топлять в унітазах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути