Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2023 05:30

Під Києвом розстріляли доброволицю АТО
5

Автор: rusdozor.ru
  Сьогодні, 30 жовтня, виповнюється шість років з дня   загибелі лікаря, громадської активістки та  військовослужбовця чеченського походження 34-річної Аміни Окуєвої.
Сьогодні, 30 жовтня, виповнюється шість років з дня загибелі лікаря, громадської активістки та військовослужбовця чеченського походження 34-річної Аміни Окуєвої.

30 жовтня, виповнюється шість років із дня загибелі лікаря, громадської активістки і військовослужбовиці чеченського походження 34-річної Аміни Окуєвої. Увечері 30 жовтня 2017 року в 10 км від Києва, на залізничному переїзді в селищі Глеваха, невідомі розстріляли автомобіль, в якому вона їхала разом із чоловіком Адамом Осмаєвим. Від влучень в голову Аміна загинула на місці, Адама госпіталізували з пораненням в ногу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Аміни Окуєвої: жертв могло бути більше

Автор: Уніан
  У 2014 подружжя вирушило добровольцями на Донбас, служили в полку міліції особливого призначення "Київ". У лютому 2015 го, після загибелі командира Іси Мунаева, Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва
У 2014 подружжя вирушило добровольцями на Донбас, служили в полку міліції особливого призначення "Київ". У лютому 2015 го, після загибелі командира Іси Мунаева, Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва

Кілери влаштували класичну військову засідку, говорив Осмаєв.

"Ми переїхали переїзд і там Г-подібний поворот, і на другому повороті раптово почалася стрілянина автоматична. Я відразу по газах. Аміна поруч зі мною сиділа. Обстріл йшов з правого боку, він буквально кілька секунд тривав, поки я не вийшов із зони обстрілу. Але за ці кілька секунд, на жаль, у неї поцілили. Я зупинився, думав, почнуть добивати, підійде хтось. Але ніхто так і не підійшов, вони виявилися боягузами і втекли. Тоді я почав уже Аміною займатися. Вона була вже без свідомості. Їй потрапила куля в голову, розтрощила череп. Я намагався, "Целлоксом", який ми завжди з собою носимо, зупинити кров. Але вона через якийсь час перестала подавати ознаки життя", - розповідав Осмаєв.

Слідство розглядало дві основні версії вбивства Аміни Окуєвої.

"Це дії російських спецслужб, убивство з метою дестабілізації громадсько-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в Україні, а друга – це дії осіб, які перебувають на території Чеченської республіки, це помста Адаму за те, що він пішов проти Рамзана Кадирова та його оточення", - розповідав тоді нардеп Антон Геращенко.

За його словами, наімовірніше, убивць було двоє: один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, який засів у кущах зі зброєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аміна Окуєва написала заповіт у червні

Адам Осмаєв - уродженець Чечні. Аміна Окуєва народилася в Одесі, пізніше жила в Москві та Грозному, 2003-го повернулася в Україну. Була двічі у шлюбі. Першим чоловіком був Іса Мустафінов, із ним Окуєва була одружена до його смерті у 2000-2003-х. Другим чоловіком був Іслам Тухашев (прізвище за документами — Окуєв), депортований із України за порушення режиму перебування іноземців та пізніше засуджений у Росії до довічного ув'язнення за вбивство співробітників російських спецслужб в Інгушетії. З Адамом Осмаєвим познайомилася 2009-го. Офіційно у шлюбі з ним Окуєва не перебувала. Виховувала сина - 15-річного Шаміля Мустафінова.

Автор: Facebook Ротана Кримського
  В автомобіль, в якому їхали Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, випустили більше десятка куль з автомата
В автомобіль, в якому їхали Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, випустили більше десятка куль з автомата

2014-го подружжя вирушило добровольцями на Донбас, служили в полку міліції особливого призначення "Київ". У лютому 2015-го після загибелі командира Іси Мунаева Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Зараз батальйон у бойових діях на сході України участі не бере.

Автор: Ukrainianwall.com
  Аміну Окуєву поховали 1 листопада в Дніпрі за мусульманськими звичаями. Публічного прощання не було, час і місце близькі тримали в таємниці, побоюючись можливих терактів
Аміну Окуєву поховали 1 листопада в Дніпрі за мусульманськими звичаями. Публічного прощання не було, час і місце близькі тримали в таємниці, побоюючись можливих терактів

Аміну Окуєву поховали 1 листопада в Дніпрі за мусульманськими звичаями. Публічного прощання не було, час і місце близькі тримали в таємниці, побоюючись можливих терактів.

Автор: Facebook Адама Осмаєва
  Аміну Окуєву поховали   поряд із могилою комбата батальйону ім. Джохара Дудаєва Іси Мунаєва.  Місце поховання Аміна вказала в заповіті, який написала за 4 місяці до загибелі
Аміну Окуєву поховали поряд із могилою комбата батальйону ім. Джохара Дудаєва Іси Мунаєва. Місце поховання Аміна вказала в заповіті, який написала за 4 місяці до загибелі
12 січня 2020 року в Києві затримали підозрюваного у вбивстві. Це - 56-річний Ігор Редькін, вихідець із Дагестану. Живе в Києві, за інформацією слідчих. Його ДНК виявили на покинутому неподалік місця злочину автоматі чеського виробництва.
За даними правоохоронців, до складу злочинної групи, яку підозрюють у вбивстві Окуєвої, входило семеро осіб. На ймовірних кілерів вийшли завдяки двох інших убивствах - директора представництва німецької компанії "Капарол" в Україні Павла Зможного 2016 року та начальника управління реклами й оренди Київського метрополітену Павла Миленького. Його зарізали у січні 2019 року.
У лютому 2020 року чеченський політемігрант Маміхан Умаров розповів, що з 2017 року співпрацював з українськими спецслужбами, зокрема, попередив Адама Осмаєва про одержання замовлення з Чечні на їх вбивство. Він був головним свідком у справах: про напад на Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва та теракту в Києві під телеканалом "Еспресо". 4 липня2020 року поблизу Відня Маміхана Умарова вбили.

Це був не перший замах на пару. 1 червня торік на Подолі у Києві чоловік, який представився Олексієм Вернером, журналістом французької газети Le Monde, вистрілив в Осмаєва. Пізніше з'ясувалося, що "журналіст" - Артур Денісултанов-Курмакаєв, кілер чеченського походження з Санкт-Петербурга на прізвисько Дінго.

За даними поліції, "Вернер" домовився з парою про інтерв'ю. Після бесіди попросив Адама пересісти на заднє сидіння до дружини, нібито хотів вручити їм подарунок від редакції та сфотографувати. Дістав із "подарункової" коробки пістолет "Глок" і вистрілив у груди Осмаєву.

Окуєва відкрила вогонь у відповідь із нагородного пістолета Макарова і важко поранила кілера. Зараз він під вартою, справа розглядається в суді. Підсудний спочатку вказував на "замовлення" з Москви, тепер свої свідчення змінив.

Зараз ви читаєте новину «Під Києвом розстріляли доброволицю АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути