Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2023 12:51

Спецтема: Війна Росії проти України

"Тактика, про яку попереджали": експерт проаналізував масовану атаку РФ по Україні

"Тактика, про яку попереджали": експерт проаналізував масовану атаку РФ по Україні
Росія 29 грудня масовано атакувала Україну дронами та ракетами. Фото: slovoidilo.ua

Російські загарбники з вечора 28 грудня загалом випустили по Україні вісім груп ударних безпілотників Shahed-131/136.

Розпочали їх запускати близько 22:00 години і продовжували пізніше. Хронологію масованої російської атаки по Україні вночі та вранці 29 грудня прокоментував військовий оглядач Олександр Коваленко.

Він нагадав, що близько 2:10 було зафіксовано зліт перших бортів Ту-95МС - носіїв ракет Х-101/555 - з аеродрому Оленья. У цей час продовжувався наліт Shahed-131/136.

Ближче до 5:00 у повітряному просторі Росії вже були присутні Ту-22М3 (носії Х-22/32). Одночасно по Харкову розпочалося застосування С-300. Близько 6:00 було здійснено пуски крилатих ракет Х-101/555 з Ту-95МС у районі Енгельса. Далі орієнтовно о 7:00 з території тимчасово окупованого Криму було зафіксовано виходи балістичних цілей у напрямку Дніпра. Близько 7:20 було зафіксовано зліт МіГ-31К (носій Х-47М2 "Кинжал") з аеродрому "Моздок". На той момент в повітряному просторі України вже було п'ять груп крилатих ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі зросла кількість жертв російської ракетної атаки

"Російські окупанти застосували саме ту тактику, про яку неодноразово попереджали - змішана номенклатура засобів ураження. При цьому вони підв'язали наліт Shahed-131/136 до ракетних ударів, запустивши їх не з 18.00 до 20.00, як було останні місяці, а після 22.00. Це дозволило частково синхронізувати присутність у повітряному просторі України різних типів об'єктів", - зазначив Коваленко.

За його словами, це дозволило РФ підвищити кількість потенційно небезпечних об'єктів у повітряному просторі й розосередити увагу української ППО як на їхню кількість, різні траєкторії польоту, так і на відпрацювання різних алгоритмів протидії.

"Офіційні дані Повітряних сил ЗСУ повністю розставлять усі крапки над "i" в питаннях номенклатури, але очевидно, що РВВ під час цього удару підійшли до питання прориву ППО комплексно і готувалися до цього задовго, випробовуючи наш захист на міцність щовечірніми нальотами дронів-камікадзе, не лише намагаючись виснажити боєкомплект, а й із метою формування більш ефективних траєкторій польоту, маршрутів для прориву", - додав Коваленко.

Українська протиповітряна оборона вночі та вранці 29 грудня знищила 87 російських крилатих ракет та 27 дронів. Загалом ворог випустив по Україні 158 повітряних цілей. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук назвав російські удари 29 грудня наймасовішою атакою по Україні з повітря.

Зараз ви читаєте новину «"Тактика, про яку попереджали": експерт проаналізував масовану атаку РФ по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути