Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2014 16:45

Спецслужби РФ планували викрасти бойовий літак СУ-24М

Спецслужби РФ планували викрасти бойовий літак СУ-24М
Фото: vikna

Служба безпеки України запобігла вивезенню в Росію українського військового літака СУ-24М.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"22 вересня затримано завербованого російською військовою розвідкою для виконання цього завдання громадянина України "К", 1970 р.н., заступника командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь у проведенні АТО", - сказано в повідомленні.

СБУ встановила, що залучення українського військовослужбовця до реалізації цих намірів російські спецслужби здійснювали в кілька етапів.

Пропозиція здійснити викрадення літака в Росію за матеріальну винагороду вперше була озвучена братом "К" - громадянином Росії, полковником Збройних сил Росії у відставці, під час відвідин України у червні.

Згодом, за задумом представників Головного розвідувального управління Генштабу ЗС Росії, дружина та неповнолітня дочка льотчика під час відвідування російських родичів були затримані в аеропорту Москви при проходженні паспортного контролю і примусово утримувалися близько трьох тижнів в готелях Москви і Санкт-Петербурга.

В цей час співробітник російської військової розвідки з псевдонімом "Головлікар" встановив контакт з "К" і запропонував здійснити перегін літака СУ-24М на один з аеродромів Росії на умовах отримання звання полковника ЗС Росії, продовження льотної кар'єри, придбання житла в Росії, а також отримання 30 тис. доларів і інших матеріальних благ.

Водночас висловлювалися погрози фізичного насильства щодо членів сім'ї льотчика, в результаті чого "К" був схильний до співпраці.

На виконання завдання російської спецслужби льотчик повинен був в ході виконання бойових польотів у зоні АТО здійснити викрадення бойового літака і посадити його на аеродромі в Курську (Росія).

Для виведення викраденого літака на аеродром посадки затриманий повинен був зустріти російський літак, а в разі неможливості посадити літак на визначений аеродром, при загрозі застосування засобів ППО пілот повинен був катапультуватися над територією Росії.

Протягом серпня-вересня здійснювалася підготовка до викрадення, "Головлікар" вимагав здійснити його швидше, погрожуючи фізичною розправою над сім'єю льотчика, до проведення акції затриманого постійно схиляли в ході телефонних дзвінків з території Росії його брат і дружина.

Листування з російським розвідником здійснювалося через електронну пошту шляхом передачі зашифрованих електронних повідомлень.

Слідчим відділом управління СБУ в Хмельницькій області розпочато провадження за ст.111 Кримінального кодексу (державна зрада), льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі.

Контррозвідка ще раз попереджає військовослужбовців про небезпеку провокацій з боку іноземних спецслужб та закликає бути пильними і залишатися вірними присязі народу України.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби РФ планували викрасти бойовий літак СУ-24М». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути