понеділок, 19 грудня 2011 13:34

Побиття єгиптянки на площі Тахрір шокувало генсека ООН і Гілларі Клінтон

Побиття єгиптянки на площі Тахрір шокувало генсека ООН і Гілларі Клінтон

На тлі безперервних зіткнень єгипетських демонстрантів з солдатами в центрі Каїра світова громадськість виступає з засудженням політики єгипетської влади, яка санкціонує настільки жорстоке придушення народних виступів. Відеоролик, що розлетівся інтернетом про те, як солдати розривають на жінці одяг і втрьох б'ють її ногами, викликав хвилю обурення не тільки серед простих жителів багатьох країн, а й на найвищому рівні.

"Висловлюємо вищу ступінь занепокоєння у зв'язку з тим, що військові застосовують стосовно протестувальників силу, і закликаємо владу перехідної ради дотримуватися невід'ємних прав людини, зокрема, право на мирне самовираження", - йдеться в заяві генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Муна, витяги з якого наводяться на сайті ООН.

У тому ж ключі висловилася держсекретар США Гіларі Клінтон, чиї слова наводить Al Jazeera: "Я закликаю єгипетські спецслужби поважати і захищати право кожного єгиптянина на свободу зборів і свободу слова".

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Єгипті мітингувальники закидали військових камінням

Це вже не перший випадок прояву насильства щодо жінок на площі Тахрір, про який стало відомо. Раніше жертвами заворушень ставали навіть західні журналістки, що піддавалися сексуальному насильству.

Але відео побиття "дівчини Тахрір" або "дівчини в синьому бюстгальтері", як вже охрестили постраждалу в соцмережах, шокує своїм цинізмом. Відеозапис і кілька фотографій були опубліковані в ніч на неділю і вмить розлетілися мережою. На кадрах видно, як кілька чоловіків намагаються за руки тягнути жінку, щоб втекти від солдатів. Проте озброєні люди їх наздоганяють і починають бити. При цьому на жінці буквально розривають національний одяг. Її б'ють ногами по голові і в живіт. Наскільки сильно постраждала жінка і яка її подальша доля, невідомо.

Нагадаємо, протестні настрої в єгипетській столиці, фактично не вщухали з січня, коли народ виступав проти правління Хосні Мубарака, загострилися в листопаді, напередодні парламентських виборів. З кінця місяця біля урядових будівель в центрі міста кілька десятків людей вимагали відставки уряду та формування нового кабінету міністрів з кандидатів, яких би вибрав народ.

Зараз ви читаєте новину «Побиття єгиптянки на площі Тахрір шокувало генсека ООН і Гілларі Клінтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути