неділя, 28 серпня 2022 10:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Оперативна концепція опору – американські військові розповіли, за якою стратегією воює Україна

Оперативна концепція опору – американські військові розповіли, за якою стратегією воює Україна
У війні з Росією Україна використовує особливу стратегію, розроблену силами спецоперацій США. Фото: cnn.com

У війні з Росією Україна використовує особливу стратегію. Її розробили в США ще 2013 року.

Стратегія "війни опору" передбачає дії сил спецоперацій, опір населення на окупованих територіях та активні дії в інформаційному просторі, повідомляє CNN.

Називається стратегія "Оперативна концепція опору" (ROC). Її розробили сили спецоперацій США після війни Росії проти Грузії 2008 року.

"Це спосіб переграти державу першого світу. Просто неймовірно спостерігати за тим, що попри великі втрати життів, воля до опору й рішучість можуть зробити", – говорить генерал-лейтенант США у відставці Марк Шварц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США хочуть використовувати море для пришвидшення доставки зброї Україні – WP

За його словами, українці використовують усі ресурси, а також деякі нетрадиційні засоби, щоб порушити військові плани РФ.

Полковник США у відставці Кевін Стрінґер бачить ознаки використання цієї стратегії, коли були вибухи в Криму. Окремі західні медіа повідомляли, що вибухи були результатом роботи спецпідрозділів.

"Оскільки ви не можете зробити це звичайним способом, вам доведеться використовувати сили спеціальних операцій. І цим силам потрібна буде підтримка опору – розвідувальні дані, ресурси, логістика, щоб отримати доступ до цих регіонів", – говорить Стрінґер.

За словами командувача сил спецоперацій США Річарда Кларка, американці 18 місяців навчали українські роти опору при ССО.

У рамках цієї доктрини в Україні створили й сайт опору. Там викладені способи протистояти загарбникам на окупованих територіях. ROC передбачає не лише страйки й саботаж, а й насильницькі методи, зокрема використання коктейлів Молотова.

Містить стратегія й інформаційний складник. Ним вважають, зокрема, відео з ударами ЗСУ по окупантах під енергійну музику, кадри з урятованими українськими військовими тваринами. Підпадають під це також вечірні звернення та міжнародні виступи президента Володимира Зеленського.

Загалом, кажуть американські військові експерти, у тій чи іншій формі цю стратегію вивчали 15 країн.

Сполучені штати заявили про намір наростити виробництво ракетних систем HIMARS і високоточних снарядів GMLRS до них. Збільшення виробництва пов'язане насамперед з допомогою Україні.

Пентагон офіційно підписав контракт на виготовлення систем протиповітряної оборони NASAMS для України. Контракт на $182 млн укладено з американською компанією Raytheon Technologies.

Зараз ви читаєте новину «Оперативна концепція опору – американські військові розповіли, за якою стратегією воює Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути