Ексклюзиви
неділя, 31 березня 2013 01:12

ОГОЛОШЕНО ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПО ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

ОГОЛОШЕНО ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПО ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Фото: svit24.net

По всій території України оголошено чергове штормове попередження. У Карпатах - небезпека сходження лавин, на Заході - ймовірні підтоплення, у Центрі - сильні дощі зі снігом. На Житомирський та Одеській трасах уже чергують БТРи, щоб у разі потреби допомогти водіям. Понад дві з половиною сотні військових звільняють від снігу регіони. Отримала завдання і влада на місцях - чистити водостоки та готувати до спуску паводкових вод сховища. Уряд уже розробив план як уникнути проблеми із таненням снігу та високою водою.

У списку областей, які можуть найбільше постраждати від підтоплень - Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька. У річках карпатського регіону вода може піднятися від декількох десятків сантиметрів до двох з половиною метрів. Синоптики та рятувальники не виключають підтоплень сільгоспугідь.

Сергій Данилюк, перший заступник голови Держслужби України з надзвичайних ситуацій:

- Коли у нічний час утримується мінусова температура, ситуація залишається стабільною, але при інтенсивному підвищенні температури повітря і особливо опадів у вигляді дощу - вона може ускладнитись і призвести до підйому рівня води у річках.

З наступного тижня суттєво потеплішає у Західних та Північних областях - до 10-13 вище нуля. Утім критичною ситуація може виявитися саме на Заході. Там підйому води сприятиме не лише танення снігу, а й сильні опади.

Микола Кульбіда, директор Українського гідрометцентру:

- Саме в цьому регіоні будуть випадати достатньо інтенсивні опади, які будуть змішаної фази у вигляді дощу і у вигляді снігу, і не виключається, що на Прикарпатті і Закарпатті повторяться такі паводки, пов'язані з новими опадами і з таненням снігу.

Щоб "збити" високу воду у річках, її надлишок спрямовуватимуть до водосховищ, кажуть рятувальники. Аби лід не гальмував руху води - його вже руйнують вибухівкою. Інше питання - як танення снігу вплине на населені пункти. Бо калюжі можуть не лише заблокувати рух автотранспорту, а й підтопити багатоповерхівки. На урядовій нараді за участю керівників областей говорили, як уникнути проблем із таненням снігу та водопіллям. Ось першочергові заходи, яких влада на місцях має вжити найближчими днями.

Олександр Вілкул, віце-прем'єр-міністр України:

-Повинне бути закінчене очищення зливових каналів і водостоків, повинен бути проведений спуск паводкових вод, у тому числі за рахунок вільних ємностей на водосховищах. У відповідності з графіком повинна бути забезпечена безперебійна робота громадського транспорту.

У КМДА вже склали список із щонайменше сімдесяти підземних переходів, які може підтопити тала вода. Готують до роботи й пересувні насосні установки та дренажні системи, які прибиратимуть зайву воду з вулиць.

Частину цієї техніки до Києва доправлять з інших міст. Наприклад, із Луганська до столиці вже вирушила автоколона зі спецтехнікою - мотопомпами та насосними станціями.

Зараз ви читаєте новину «ОГОЛОШЕНО ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПО ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути