Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2019 12:15

Новий закон проти домашнього насильства: що змінилося

Новий закон проти домашнього насильства: що змінилося
В Україні вступив у дію новий закон про криміналізацію домашнього насильства. Фото - ТСН

70% українських жінок піддаються різним формам знущань і принижень. Цю жахливу статистику має виправити закон про криміналізацію домашнього насильства, що набуває чинності сьогодні, 11 січня.

Після ухвалення нового закону домашнім насильством вважаються не лише побої, а й факти психологічного та економічного тиску. Проте, щоб довести ці факти, потрібно, щоб над членом сім'ї систематично знущались (подія відбулась понад тричі) і з'явились психологічні наслідки. Власне, все це потрібно буде доводити шляхом проведення численних експертиз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні від домашнього насилля страждає 3 млн дітей

Змінює закон і перелік тих, кого можна вважати жертвами домашнього насильства. Відтепер це не лише чоловік і дружина, а й батько, мати, наречені, колишнє подружжя, брати та сестри, нерідні батьки, опікуни, прийомні діти, діти-вихованці та інші родичі аж до двоюрідного ступеня зв'язку. Також це можуть бути жінки та чоловіки, які спільно мешкали однією сім'єю, але не перебували у шлюбі. А от постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок події.

Згідно з законом, розширено й коло тих, хто має реагувати на випадки домашнього насилля. Це можуть бути: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, прокуратура, уповноважені з питань пробації, суди ну і, звісно ж, поліція. Поліцейським надали право контролювати поведінку домашнього кривдника. Це робиться задля того щоб не допустити повторних випадків насильства.

"Передбачається, що поліцейські зможуть увійти до приватного житла без вмотивованого рішення суду. Проте це можливо лише в невідкладних ситуаціях, коли потрібно терміново протистояти агресорові та захистити його жертв. Особливо, якщо є підозра у загрозі їхнім життям", – зазначає директор департаменту правової допомоги ГО "Ла Страда – Україна" Марина Легенька, передає 24 канал.

Покарання за вчинення домашнього насильства в судовому порядку вводиться у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 год. або арешт на строк до 6 місяців. Також передбачається і обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 2 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція просить узаконити кастрацію педофілів

При цьому будуть діяти заборони дзвінків, листування з потерпілою особою, наближення на певну відстань.

Також встановлюється кримінальна відповідальність за примус до шлюбу. Тепер примус до вступу у шлюб; до продовження примусово укладеного шлюбу; до вступу у співмешкання без укладення шлюбу; до продовження такого співмешкання; примус до переїзду в іншу країну з однією з вищезазначених цілей караються арештом на строк до 6 місяців або обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років

В Україні з 11 січня запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до котрого внесли правки щодо зґвалтування та насильства. Тепер за ґрати може потрапити навіть чоловік або дружина, якщо їхній партнер не дав згоди на інтимні стосунки.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон проти домашнього насильства: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути