Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2024 05:10

Назвали три найпоширеніші шахрайські схеми в Україні

Назвали три найпоширеніші шахрайські схеми в Україні
Серед поширених шахрайських схем - дзвінки "з банку", розповіли у Нацполіції. Фото: Getty Images

Загальна кількість звернень громадян до правоохоронців через дії інтернет-зловмисників у 2024 році є меншою, ніж рік тому.

Водночас кількість викритих шахрайських груп зросла. Про це сказав начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Національної поліції Олександр Ульяненков в інтерв'ю виданню "Детектор медіа".

За перші вісім місяців цього року кіберполіція знешкодила 23 організовані шахрайські групи, що на шість більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Наразі спостерігається зменшення кількості звернень громадян через онлайн-шахрайства.

"Якщо порівняти з минулим роком, то бачимо зменшення кількості таких звернень. Така динаміка зумовлена, зокрема, постійним інформуванням населення, а також нашими діями щодо протидії шахрайствам", - сказав Ульяненков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Безкоштовний зв'язок та інтернет" - українців попередили про схему шахраїв

Найчастіше люди звертаються до правоохоронців через випадки недоставлення псевдопродавцями інтернет-замовлень, фішинг і "дзвінки з банку", розповів поліцейський.

"Основна підкатегорія, яку ми зараз бачимо, - це недоставлення замовлень, зроблених через інтернет. Це стосується купівлі-продажу товарів в інтернеті, розміщення оголошення про надання певних послуг, і при цьому отримується часткова або повна передплата", - сказав начальник відділу.

На другому місці шахрайств - фішинг.

"Це кваліфіковане шахрайство, де за допомогою методів соціальної інженерії і програмних засобів робляться посилання, які схожі на оригінальні сайти", - розповів Ульяненков.

"Третє місце займають дзвінки "з банку", - сказав поліцейський.

Правоохоронець сказав про зменшення кількості дзвінків людям від шахраїв, які представляються працівниками банківських установ.

"Думаю, це завдячуючи нашій співпраці з банківським регулятором і нашими банками. Ми вживаємо заходів для блокування номерів, які використовуються щодня у шахрайських цілях. Також знешкодили чимало шахраїв в установах виконання покарань, звідки часто робили такі дзвінки, встановили їхніх співучасників "з волі", які переводили у готівку привласнені кошти. Тому бачимо значне зменшення кількості таких дзвінків, але такий вид шахрайства ще існує", - сказав Ульяненков.

Кіберполіція дала поради щодо створення паролів і користування обліковими записами.

Якщо купуєте товари у мережі Інтернет, то обирайте післяплату, радить кіберполіція.

Зараз ви читаєте новину «Назвали три найпоширеніші шахрайські схеми в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути