Ексклюзиви
середа, 23 жовтня 2013 15:41

На шахті стверджують, що їх відрізали від електрики - Донецьку загрожує катастрофа

На шахті стверджують, що їх відрізали від електрики - Донецьку загрожує катастрофа

Зупинка насосів непрацюючого підприємства "Шахта ім. Горького", загрожує затопленням всієї центральної частини Донецька, - повідомив Gazeta.ua Сергій Рибаков, керівник первинної профспілки шахти. Насоси поки працюють, а все інше - це все, що знаходиться на поверхні, вже другий день відключено від електропостачання. Вчора ми отримали лист з "ДТЕК" - енергопостачального підприємства, про те, що екологічної броні у шахти вже немає.

Державне підприємство "Шахта ім. Горького" заборгувало за спожиту електрику 83 млн. гривень. Ці гроші повинні були надійти з коштів державного бюджету, а фінансування на ці цілі відсутні з 2011 року.

Грошей, що виділяються галузевим міністерством, вже багато років ледь вистачає на виплату зарплати робітникам і обов'язкові відрахування.

До недавнього часу в Україні вугледобувним підприємствам небезпечних виробництв дозволялося знижувати енергопостачання тільки до так званої екологічної броні. Що означає: можлива зупинка всіх виробничих процесів, але не агрегатів, які впливають на безпеку.

Постачальник електрики - ПАТ "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" отримав акт позапланової перевірки Держенергонагляду Донецької області від 28 серпня цього року, яким величина екологічної броні для шахти ім. Горького визначена як нульова. Таким чином, у постачальника електроенергії тепер є право повністю знеструмити шахту.

"Нульова броня означає, що з хвилини на хвилину буде зупинено вентилятор головного провітрювання, підйоми, водовідливи. Буде поставлена під загрозу безпека робітників і ми не зможемо відкачувати воду. Наша шахта несе небезпеку для міста всі 24 години на добу, у разі відключення насосів", - говорить Рибаков.

ДП "Шахта ім. Горького" - це комплекс з 3 шахт. Підприємство вже 15 років є водокачкою для для всіх давно закритих, або таких, що закриваються, шахт Донецька, підземні води з яких стікаються сюди. Загальний об'єм відкачуваної води становить 1598 кубометрів на годину. Шахти збиті між собою гірничими виробками і об'єднані в одну загальну виробничу схему.

На 7 потужних водовідливах наразі працює 377 осіб. На підприємстві не раз звертали увагу, що потрібні кошти на закупівлю нових насосів і запчастин до них. Зношування обладнання водовідливного комплексу шахти досяг межі, через що за останні кілька років на "шахті Горького" не раз траплялися аварії.

Під час зупинки насосів вода починала стрімко заповнювати виробки шахти Горького, які межують з порожнечами, що утворились після видобутку вугілля, на сусідніх шахтах. Шахтні води несуть із собою не тільки загрозу затоплення, вони витісняють на поверхню метан, який в такому випадку заповнює підвали житлових будинків та може призвести до вибухів.

Донецький об'єднаний терком Профспілки працівників вугільної промисловості звертається до профільного міністерства з проханням розглянути питання про включення ДП "Шахта ім. Горького" в "Перелік підприємств підвищеної небезпеки, для яких встановлюється величина екологічної броні".

Зараз ви читаєте новину «На шахті стверджують, що їх відрізали від електрики - Донецьку загрожує катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути