середа, 19 вересня 2012 12:52

На американського посла напали в Китаї

На американського посла напали в Китаї
Близько 50 демонстрантів оточили машину Лока. Фото: lenta.ru

Пекінські демонстранти у вівторок, 18 вересня, напали на автомобіль, в якому перебував посол США в Китаї Гері Лок, повідомляє Associated Press з посиланням на прес-службу Держдепартаменту США.

Близько 50 демонстрантів оточили машину Лока, коли він під'їхав до будівлі посольства. Протестувальників розігнали співробітники охорони дипмісії. Дипломат не постраждав. Його автомобіль отримав невеликі пошкодження.

У повідомленні наголошується, що Держдепартамент США висловив стурбованість міністерству закордонних справ Китаю та звернувся до китайської влади із проханням зробити все необхідне для захисту співробітників дипмісії і їх майна.

Протести в Китаї стали відповіддю на загострення конфлікту навколо островів у Східно-Китайському морі, на які претендують Пекін і Токіо. Вашингтон, хоча і є союзником Японії, заявив, що в цьому конфлікті утримається від підтримки тієї чи іншої сторони. Проте американський посол став об'єктом нападу з боку демонстрантів.

Суперечка між Японією і Китаєм розгорівся через 5 нежилих островів у Східно-Китайському морі, які японці називають Сенкаку, а китайці - Дяоюйдао. Нещодавно Японія викупила три з п'яти островів у приватного власника, в результаті чого конфлікт загострився. Крім того, у вівторок, 18 вересня, протести в Китаї збіглися з заходами в пам'ять про події 18 вересня 1931 - тоді японські війська увійшли до Маньчжурії, що ознаменувало собою початок японської агресії в Китаї.

Останнім часом співробітники американських дипмісій стали об'єктом нападів не лише в Китаї, але і в мусульманських країнах Північної Африки та Близького Сходу. Жителі цих країн таким чином висловлювали невдоволення показом незалежного американського фільму "Невинність мусульман", який висміює пророка Мухаммеда. В результаті нападу демонстрантів на посольство США в Лівії загинув американський посол в цій країні, а також троє співробітників дипмісії.

Зараз ви читаєте новину «На американського посла напали в Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути