понеділок, 28 січня 2013 00:50

Мурсі оголосив надзвичайний стан у трьох провінціях Єгипту

Мурсі оголосив надзвичайний стан у трьох провінціях Єгипту
Фото: gazeta.ru

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі 27 січня оголосив надзвичайний стан у провінціях Порт-Саїд, Суец і Ісмаїлія у зв'язку з масовими заворушеннями, повідомляє Agence France-Presse.

Режим НС, за словами Мурсі, триватиме до кінця лютого. З дев'ятої вечора до шостої ранку в цих регіонах буде діяти коммендантська година. Крім того, президент попередив, що, якщо заворушення в країні не припиняться, владі країни доведеться прийняти більш жорсткі заходи. Коментуючи своє рішення, Мурсі заявив: "Я завжди говорив, що я проти надзвичайних заходів, але я також говорив, що якщо мені потрібно буде зупинити кровопролиття і захистити людей, то я буду діяти".

Президент також закликав єгиптян припинити насильство і запросив представників опозиції на переговори 28 січня. Опозиція, у свою чергу, пригрозила бойкотувати прийдешні парламентські вибори в тому разі, якщо Мурсі не зможе запропонувати "комплексного вирішення" ситуації.

Між тим, при президенті Хосні Мубарак режим надзвичайного стану діяв в Єгипті протягом майже 30 років. Такий режим був введений в країні в 1981 році, коли мусульманські радикали під час військового параду вбили президента країни Анвара Садата. НП було скасовано в Єгипті тільки в січні 2012 року, на річницю початку революції, що привела до падіння режиму Мубарака. В ході революції відміна надзвичайного стану була однією з основних вимог супротивників Хосні Мубарака, оскільки, на думку опозиції, ця міра була спрямована не стільки на забезпечення безпеки, скільки на придушення опонентів чинного режиму.

Останні три дні, починаючи з 25 січня, в багатьох містах Єгипту, включаючи Каїр, Суец, Порт-Саїд і Олександрію, проходять багатотисячні акції протесту в зв'язку з другою річницею початку революції. Демонстранти звинувачують владу Єгипту в зраді ідеалів революції і вимагають відставки президента. Протестуючі атакують поліцейські ділянки, влаштовують погроми і підпали в адміністративних будівлях і вступають в зіткнення з поліцією. Всього з дня початку заворушень у Єгипті, за даними Reuters, загинули не менше 45 осіб.

Крім хвилювань, пов'язаних з річницею революції, в Єгипті проходять заворушення у зв'язку з рішенням суду, який 26 січні засудив до страти 21 футбольного вболівальника. Вирок викликав хвилювання, в ході яких загинули 32 людини і постраждали близько 250 осіб. На наступний день, 27 січня, похорони загиблих переросли в нові заворушення, в результаті яких шість осіб загинули та більше 460 людей отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Мурсі оголосив надзвичайний стан у трьох провінціях Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути