Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2013 11:37

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

"Міліція - відображення того, що відбувається у країні" - Павло Жебрівський

"Міліція - відображення того, що відбувається у країні" - Павло Жебрівський
Колишній народний депутат Павло Жебрівський. Фото: novostey.com

"Міліція — є відображенням того, що відбувається у країні. Якщо вся державна система корумпована, то і міліція теж. У міліції беруть хабарі всі. Система наскрізь просочена корупцією. Патрульно-постові міліціонери - з базарних торговців, даішники - з водіїв, опера з управління по боротьбі з накоторгівлею - з наркоторговців. Причина - низька зарплата. Люди викручуються, як можуть. Сьогодні у країні немає і 5% міліціонерів, які живуть виключно за зарплату. У радянські часи у міліції це було навпаки", - коментує зґвалтування і побиття у Врадіївці 29-річної Ірини Крашкової колишній народний депутат Павло Жебрівський. Він 10 років працював старшим слідчим у Києві.

Чому міліціонери б'ють людей?

Події у Врадіївці можна назвати так - втратили глузд. З приходом на роботу у міліцію людина трансформується, відбувається психологічний здвиг, роздвоєння особистості. Розуміє, як уникнути покарання. Тому для людини вже немає табу. Міліціонери починають відчувати безкарність, вседозволеність. Може брати хабарі, бити, гвалтувати.

Інша причина - з міліціонера завжди вимагають показників - це розкриття злочинів, кримінальних справ, затримання порушників чи п'яних. Вибиваннями показів вони їх і роблять. Ефективність своєї роботи показують. Уся сьогоднішня міліцейська система шкідлива для громадського порядку, прав і свобод громадян.

Як можна змінити міліцейську систему?

Найстрашніше, що цю систему провокує дух, який сьогодні панує у державі. Першим треба міняти загальну систему державного управління. У нинішній Україні неможливо жити. Тут живуть декілька кланів, всі інші потерпають. Всі, хто може, закривають бізнес і втікають. Міліцію варто розділити на муніципальну і кримінальну. Муніципальна - це  дільничі інспектори, патрульні, даїшники, оперуповноважені у справах неповнолітніх. Кримінальна - оперативні працівники, які розслідують серйозні злочини. Треба щонайменше удвічі скоротити чисельність міністерства внутрішніх справ, а за рахунок цього збільшити зарплату рядових працівників. У райвідділах зробити переатестацію всіх працівників з залученням детектора брехні. Заборонити надалі працювати міліціонеру, який скоїв правопорушення у правоохоронних органах і бюджетних структурах. Це допоможе кардинально змінити систему.

Хто винен у врадіївських подіях?

Найлегше сказати, що Захарченко, міністр внутрішніх справ. На його місце може прийти інша людина, та систему не змінить. Змінити систему може лише людина з першого кабінету країни, всі команди йдуть від нього. Треба повністю зруйнувати систему і поставити її на ноги. А міліціонери і змінювати нічого не хочуть.

Життя у Врадіївці зміниться?

У свідомості людей відбудеться усвідомлення, що гуртом вони сила і можуть відстояти свої права. Проте люди не будуть готові щодня виходити на вулиці. Повстання відбуватиметься, коли люди будуть бачити наглий цинізм за межами людського розуміння.

Що зміниться у райвідділі Врадіївки?

Щоб змінити діяльність райвідділу його треба розформувати і набрати нових людей. На це ніхто не піде, залишаться ті самі. Півроку-рік будуть боятися, бо до них буде прикута увага громадськості. Поки міліціонери будуть боятися гніву людей. Бо у людей виробилась ненависть до них. Якщо у державі нічого не зміниться, то за рік все стане, як і раніше.

Нагадаємо, 26 червня на Миколаївщині зґвалтували і жорстоко побили 29-річну Ірину Крашкову, мешканка смт Врадіївка. Дівчина повідомила слідчому, що її били і ґвалтували два офіцери міліції - лейтенант Дмитро Поліщук та капітан Євген Дрижак. У побитті також брав участь місцевий таксист Сергій Рябіненко. Поліщук та Рябиненко були одразу взяті під варту, у третього фігуранта справи начебто знайшлося алібі. Однак місцеві жителі вийшли на протести, вимагаючи затримати Дрижака. Під час протестів розгнівані люди розгромили відділок міліції.

Зараз ви читаєте новину «"Міліція - відображення того, що відбувається у країні" - Павло Жебрівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути