середа, 31 серпня 2022 15:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Маріуполь звільнять – радник мера назвав орієнтовні строки

Маріуполь звільнять – радник мера назвав орієнтовні строки
Офіційна влада тимчасово захопленого Маріуполя розраховує на деокупацію міста протягом 2023 року. Фото: Петро Андрющенко

Офіційна влада тимчасово захопленого Маріуполя розраховує на деокупацію міста протягом 2023 року.

Про це в ефірі телеканалу FreeДом сказав радник мера міста Петро Андрющенко. Він зазначив, що є тільки один фактор деокупації Маріуполя – наші Збройні сили, пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заманили та підірвали: у Маріуполі партизани ліквідували патруль окупантів

"Коли будуть готові деокупувати, будуть це робити. Ми розуміємо протяжність лінії фронту і складність прийняття рішень. Ми налаштовуємося на весну-осінь, що ми повернемося додому, плани відновлення. Те, що це буде наступного року максимум, ми в цьому не сумніваємося на сьогодні. Як розвиватиметься – питання нашого військового керівництва", – зазначив Андрющенко.

Радник мера Маріуполя закликав маріупольців "довіряти і триматися".

"Ми працюватимемо з містом, маріупольцями весь цей період, і в окупації, і в евакуації, робитимемо все від нас залежне, щоб точно деокупація настала якомога раніше, пройшла якомога легше", – додав він.

Андрющенко також зауважив, що окупантів у місті підтримують вкрай небагато людей.

"Є певний прошарок населення, проросійськи налаштований. Він як був, так і є, невеликий. На сьогодні я б оцінив його в 5% від тих, хто перебуває в окупації. Це всі ті, хто приєднався вже до окупаційної влади в тому чи іншому вигляді. Найцікавіше, що значна частина проросійськи налаштованих зараз тікають з Маріуполя в Росію, розуміючи, що там не буде світлого майбутнього", – сказав радник мера.

За його словами, місцеві, які живуть в окупації, більше зосереджені на тому, щоб вижити.

"Досить великий прошарок проукраїнського населення. Безумовно, з каральними заходами окупантів ускладнений опір, тому не озвучуватиму цифри. Найбільший шар – люди, які взагалі ніяк не налаштовані. Це не тому, що люди погані, а тому що люди після бомбардувань. В основному турбує насичення базового рівня потреб, говорити про якісь глобальні настрої неможливо", – каже радник мера.

Він додав, що окупаційна влада робить все, щоб цей базовий рівень не наситився, тому що у них в планах повна маргіналізація населення.

"Щоб через маргіналізацію отримати покірність і попередити, в тому числі, виникнення проукраїнського опору. Ситуація соціальна складна, неоднозначна, люди дезорієнтовані в більшості. Плюс інформаційний вакуум відносний, посилена пропаганда. Це ще один наш виклик – воювати на інформаційному фронті за душі наших українців", – пояснив Андрющенко.

У тимчасово захопленому російськими окупантами Маріуполі на Донеччині стався бунт.

Червоний Хрест спробував скасувати видавання гуманітарної допомоги. Після чого виник бунт.

ООН визнало Маріуполь найсмертельнішим місцем України з початку повномасштабного вторгнення Росії. Місто зазнало до 90% руйнувань.

Російські окупанти вбили понад 22 тис. маріупольців. Це вдвічі більше, ніж убили німецькі нацисти за два роки під час Другої світової війни.

Також від початку повномасштабного вторгнення у Маріуполі кількість населення зменшилася в п'ять разів. У місті перебувають люди без базових побутових умов.

Зараз ви читаєте новину «Маріуполь звільнять – радник мера назвав орієнтовні строки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути