пʼятниця, 25 жовтня 2024 01:58

МАГАТЕ застерігає про "дуже нестабільну" ситуацію на ЗАЕС

МАГАТЕ застерігає про "дуже нестабільну" ситуацію на ЗАЕС
ЗАЕС перебувала без електрики довше доби. Фото: Вікіпедія

Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій АЕС "залишається дуже нестабільною" за висновками МАГАТЕ. Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), яка окупована російськими військами, на більше, ніж добу втратила підключення до своєї єдиної резервної лінії електропередач напругою 330 кіловольтів (кВ).

Представникам МАГАТЕ, присутнім на окупованій росіянами ЗАЕС, розповіли, що лінія електропередач була відключена на понад 26 годин (з понеділка по вівторок) через "невизначене пошкодження на іншому березі річки Дніпро", - повідомили у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, після втрати електроживлення атомний об'єкт став залежати від єдиного джерела зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших ключових функцій ядерної безпеки.

"Це сталося через три тижні після чергового відключення цієї ж лінії. В обох випадках ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від своєї єдиної лінії 750 кВ", - передали в Агентстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Курчатові на Курщині пролунали вибухи

До початку російського повномасштабного вторгення в Україну на ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі атомною електростанцією, було доступно 4 лінії напругою 750 кВ та 6 ліній напругою 330 кВ.

"Те, що колись було немислимим - велика атомна електростанція страждає від постійних відключень електроенергії - стало частим явищем під час цієї руйнівної війни. Ситуація в цьому плані явно не покращується", - заявив Гроссі.

Українські енергетики відновили надійність живлення окупованої Запорізької атомної електростанції. 1 жовтня окупанти пошкодили одну з повітряних ліній на 330 кіловольт, що живить АЕС, повідомила національна енергетична компанія "Укренерго".

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ застерігає про "дуже нестабільну" ситуацію на ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути