Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2023 17:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Ліквідацію Дарії Дугіної підготувала СБУ спільно із ЦРУ - WP

Ліквідацію Дарії Дугіної підготувала СБУ спільно із ЦРУ - WP
Ввечері 20 серпня 2022 року у Підмосков'ї підірвали автомобіль Land Cruiser Prado, в салоні якого була донька російського філософа та ідеолога "путінізму" Олександра Дугіна Дар'я. Фото: колаж Point

До ліквідації російської пропагандистки Дарії Дугіної причетні українські спецслужби, які співпрацювали з Центральним розвідувальним управлінням США.

Операція готувалася майже 10 років - з моменту анексії Криму Росією. Про це повідомляє видання The Washington Post.

Видання пише, що до цієї операції українські спецслужби готувалися у співпраці з ЦРУ. На підготовку витратили десятки мільйонів доларів, США надали Україні передові системи спостереження і величезний масив розвідданих.

Зазначається, що метою операції була не Дугіна, а її батько - ідеолог "русского мира", пропагандист Олександр Дугін.

Журналісти пишуть, що компоненти бомби, яка надалі була використана для ліквідації Дугіної, вдалося провезти через кордон, сховавши їх у переносці для кішки в захаращеній машині, у якій перебували мати та її 12-річна донька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо потужніші завдання" – Данілов прокоментував убивство Дугіної

Чиновники анонімно кажуть, що ЦРУ зберігає значну присутність у Києві. Однак "схильність України до смертоносних операцій ускладнила її співпрацю з ЦРУ, викликавши занепокоєння з приводу співучасті агентства і викликавши занепокоєння серед деяких чиновників у Києві та Вашингтоні".

Навіть ті, хто вважає такі місії виправданими у воєнний час, ставлять під сумнів їхню користь, пише WP. На думку деяких неназваних співрозмовників журналістів, спецслужбам краще було б зосередитися на ліквідації росіян, які безпосередньо мають стосунок до війни.

"У нас багато ворогів, яких важливіше нейтралізувати. Люди, які запускають ракети. Люди, які вчинили звірства в Бучі. Вбивство доньки Дугіна - це дуже цинічно", - сказав український високопосадовець з питань безпеки.

Колишній співробітник ЦРУ заявив, що на Заході є ще більше занепокоєння щодо таких спецоперацій України.

"Якщо українські розвідувальні операції стануть ще сміливішими - наприклад, спрямовані проти росіян у третіх країнах, - ви можете собі уявити, як це може викликати розбіжності з партнерами та вступити в серйозну суперечність з ширшими стратегічними цілями України. Серед цих цілей - членство в НАТО та ЄС", - сказав він.

Для підготовки матеріалу журналісти WP поспілкувалися з понад двома десятками нинішніх та колишніх співробітників українських, американських та західних спецслужб, які мають стосунок до спецоперації. Вони говорили на правах анонімності з міркувань безпеки.

Водночас видання LIGA.net звернулося за коментарем до пресслужби СБУ. Там заявили, що всі деталі резонансних спецоперацій служба зможе обговорити після війни. Крім того, додали у пресслужбі, СБУ не коментує інформацію, отриману ЗМІ від джерел.

Ввечері 20 серпня 2022 року у Підмосков'ї підірвали автомобіль Land Cruiser Prado, в салоні якого була донька російського філософа та ідеолога "путінізму" Олександра Дугіна Дар'я.

За попередньою інформацією, в авто мав їхати саме Дугін, а не донька. Про це повідомляє Baza в Telegram.

Інцидент стався в районі підмосковного селища Великі Вяземи в Одінцевському міському окрузі.

Дар'я Дугіна, яка перебувала в салоні, померла на місці.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідацію Дарії Дугіної підготувала СБУ спільно із ЦРУ - WP». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути