четвер, 30 травня 2019 10:30

Хто та навіщо займається псевдомінуваннями

Близько 100 повідомлень про мінування надійшло до поліції протягом травня. Телефонували до майже всіх обласних центрів і великих міст. Серед замінованих були школи, адмінбудівлі, торгівельні центри, університети, пологові будинки та транспортні засоби. Всі повідомлення виявились неправдивими.

Чому активізувались псевдомінувальники?

Автор: Facebook.com/Богдан Петренко
  Заступник директора в Українському інституті екстремізму розповів про причини псевдомінувань
Заступник директора в Українському інституті екстремізму розповів про причини псевдомінувань

Причиною телефонних мінувань може бути Росія, яка намагається впливати на населення, - говорить Gazeta.ua Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму. - Українці не будуть негативно ставитися до тих, хто повідомив, але будуть спрямовувати негатив на правоохоронців. Тому це є важливим елементом у розхитуванні свідомості. Завданням РФ є не військова агресія на території України, а політичне захоплення. Воно можливе шляхом поділу українців та формуванню в них недовіри до влади.

Хто ще це може бути?

Телефонні мінування можуть здійснюватись конкурентами чи як фактор привертання самими об'єктами уваги ЗМІ. Наприклад, непопулярних торговельних центрів. Можуть бути повідомлення про мінування шкіл від неповнолітніх, коли відбувається якийсь захід, на кшталт контрольної чи батьківських зборів.

Ледь не до 20% неповнолітніх, більшості з яких не виповнилося 16 років, здійснюють телефонні мінування. У дітей не розвинена соціальна відповідальність. Ще одна категорія - люди, які переслідують власну вигоду, наприклад, хочуть помститися.

Скільки державних коштів витрачають на перевірку об'єктів?

Важко прорахувати. Я зустрічав цифру 5 тисяч доларів за одну перевірку замінованого приміщення, і це не в Києві. Підприємцям важливо в певний час відкрити магазин, а їх затримують. Затримується рух транспорту, падають продажі.

Автор: unian.ua
  Країною прокотилася хвиля замінувань
Країною прокотилася хвиля замінувань

Наскільки просто визначити, звідки телефонують?

Складно дістати злочинців із РФ, що здійснюють телефонні мінування через інтернет або якісь блокувальні фільтри. Вирахувати номери телефонів українців не так складно. Переважно телефонують із телефонної будки, зі свого телефону чи з того, що взяли у когось. У багатьох випадках затримують людину того ж дня.

Яка відповідальність передбачена?

Цьогоріч представники Нацгвардії говорили про внесення законопроектів, що мають посилити фінансову відповідальність, яку нестимуть злочинці за телефонні мінування. За 2019 рік було винесено 58 вироків. Найбільше покарання - штраф близько 6 тисяч гривень. Це не впливає на зменшення економічних наслідків злочину. До 2014-го розкривалося 90% злочинів, пов'язаних із телефонним тероризмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правоохоронці перевіряють інформацію про замінування 13 об'єктів

Це спланована акція?

Це може бути викликано ефектом "доміно", коли люди чують новини про мінування та намагаються повторити ті самі дії. Наслідують - соціально невідповідальні. Майже 50 відсотків людей здійснюють такі повідомлення у стані алкогольного сп'яніння.

Які основні ризики від таких "розваг"?

Практика показує, що такі злочини розслідуються швидко й оперативно. Тому гратися в піжмурки і думати, що не зловлять, не варто. Людина, яку вперше не затримали, переходить межу і продовжує робити те саме. Зрештою, все одно попадається.

Щоб здійснити перевірку чи евакуацію, оголюються інші ділянки, важливі для безпеки на території міста. Це відволікає поліцію від виконання їхніх безпосередніх завдань.

Як це зупинити?

Українці мають бути більш відповідальними в своїх вчинках. Навіть коли людина не переслідує мету допомоги РФ, то повинна розуміти, що кожним таким фактом сприяє агресору у формуванні недовіри до українських правоохоронців. Треба з розумінням ставитися до поліцейських, які намагаються захистити. Варто пояснювати дітям, що такі вчинки погані. Працювати не з самим фактом чи випадками мінування, а розповідати про затриманих і терміни ув'язнення. Якби такі речі поширювалися, було б значно менше затриманих. Навіть правоохоронці переважно повідомляють про випадки, а не про те, як когось притягують до відповідальності.

Поліція Одещини отримала повідомлення про мінування більше 20 об'єктів в Одесі. Анонім повідомив про можливий вибух у 15 житлових будинках, 6 медичних закладах, залізничному вокзалі, міжнародному аеропорті та маршрутному транспорті. Інформацію про замінування перевіряють слідчо-оперативні групи, вибухотехніки та рятувальники ДСНС.

Зараз ви читаєте новину «Хто та навіщо займається псевдомінуваннями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути