Ексклюзиви
вівторок, 05 березня 2013 10:17

Колишнього міністра оборони Греції запроторили за грати на 8 років через корупцію

Колишнього міністра оборони Греції запроторили за грати на 8 років через корупцію
Фото: novosti-es.ru

Суд Греції в понеділок, 4 березня, виніс вирок відносно колишнього міністра оборони країни Акіса Цохадзопулоса. 73-річного політика визнали винним у фальсифікації даних в своїх деклараціях про доходи за 2006-2009 роки та засудили до восьми років в'язниці, а також штрафу в 520 тисяч євро.

Також суд постановив конфіскувати у Цохадхопулоса елітний особняк біля підніжжя Акрополя, куплений ним у 2009 році і також не фігурував в деклараціях. За даними слідства, дорога нерухомість була придбана на гроші, які були виділені на купівлю німецьких підводних човнів і російських комплексів ППО ("Тор-М1").

У рамках розгляду справи, порушеної проти екс-міністра, в пресі з'являлася інформація, що на його рахунках було виявлено майже 200 млн євро. Крім того, кілька тижнів потому були оприлюднені дані про факти дачі хабарів представниками німецької оборонної компанії Ferrostaal за укладення контракту в лютому 2010 року на покупку Грецією чотирьох підводних човнів на суму 2,85 мільярда євро.

Сам колишній глава оборонного відомства всі звинувачення - в розкраданні держкоштів і отриманні хабарів - заперечує. Він має намір подати апеляцію, оскільки вважає, що судове переслідування відносно нього організували його політичні опоненти.

"На жаль сьогодні не було торжества демократії, вона була прихована, як і правда, і реальність", - заявив Цохадзопулос, який перебуває під вартою з квітня минулого року.

Даний вирок лише перший в низці звинувачень, що висуваються відомому політику. Незабаром він і його дружина Вікі Стаматі (відома своїми неймовірними витратами, в тому числі, на зачіски вартістю в 1000 євро), яка також перебуває під вартою, постануть перед судом за новим обвинуваченням - у відмиванні грошей і використанні офшорних компаній. Інший суд в майбутньому розгляне справу Цохадзопулоса про отримання багатомільйонних хабарів в його бутність главою міноборони Греції з 1996-го по 2001 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавринович: Дані про корупціонерів не можна розголошувати - грішникам і так важко

Це вже не перший гучний вирок колишнім високопоставленим чиновникам в Греції в цьому році. Буквально тиждень тому, 27 лютого, було винесено вирок у справі колишнього мера міста Салоніки Васіліса Папагеоргопулоса, що звинувачувався в розкраданні 18 мільйонів євро. У минулому відомий легкоатлет і неодноразовий чемпіон Греції був засуджений до довічного ув'язнення. Два його колишніх підлеглих отримали 10 і 15 років в'язниці.

Справа проти Цохадзопулоса називають найбільшим корупційним скандалом десятиліття. З 1981 по 2007 рік він обирався депутатом грецького парламенту. Протягом двох десятиліть займав багато посад в уряді і призначався в різний час міністром внутрішніх справ, транспорту, оборони та розвитку.

У 1996 році претендував на пост прем'єр-міністра від соцпартії ПАСОК і користувався широкою підтримкою громадян, проте з невеликим відривом поступився внутрішньопартійні вибори посів пізніше цю посаду Костасу Сімітісу.

Після розгортання корупційного скандалу в квітні 2011 року Цохадзопулос був виключений з ПАСОК, а через три місяці грецький парламент позбавив його імунітету від судового переслідування.

Зазначимо, що навесні 2012 року афінський суд прийняв рішення про попереднє ув'язнення в тюрму колишнього міністра національної оборони Греції Акіса Цохадзопулоса за звинуваченнями в корупції.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього міністра оборони Греції запроторили за грати на 8 років через корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути