Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2011 11:45

Річниця виборів у Білорусі: людей жорстоко розігнали силовики
7

Фото: Фото: Reuters

У центрі Мінська, на Жовтневій площі і площі Незалежності, силовики затримували людей, які вийшли на акцію солідарності з політв'язнями. 19 грудня, в річницю президентських виборів 2010 року, активісти опозиції закликали громадян вийти на проспекті Незалежності і провести акцію солідарності з політв'язнями, які були затримані за участь у протестах після торішніх виборів і засуджені.

Ініціатори акції закликали всіх небайдужих вийти до центру міста із запаленими свічками або запалити їх у себе вдома о 19.00, вимкнувши світло. Однак перед акцією були затримані чи заблоковані у своїх квартирах практично всі лідери опозиції: спецслужби проводили превентивні затримання. Тому на акцію прийшло украй мало людей, і все ж вона була жорстко розігнана силовиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруський опозиціонер розповів про мрію Путіна

Приблизно за годину до початку акції на проспекті Незалежності, від станції метро "Академія наук" до площі Незалежності, через кожні 30-50 метрів стояли групи співробітників міліції в цивільному, по двоє-троє. Також було багато міліцейських патрулів. Особливо посилено контролюються Жовтнева площа і Майдан Незалежності. На перехрестях чергують машини ДАІ, у прилеглих до проспекту Незалежності дворах стоять міліцейські автобуси.

Біля будівлі Президії академії наук з боку Інституту історії стоїть великий туристичний автобус, в якому сидять молоді люди з раціями.

Також стало відомо, що колишній кандидат у президенти Білорусі, співголова оргкомітету зі створення партії "Білоруська християнська демократія" Віталій Римашевський затриманий в Мінську в день річниці від дня президентських виборів. Про це повідомив відповідальний секретар оргкомітету БХД Денис Садовський.

За його словами, Римашевський сьогодні брав участь в конференції, присвяченій річниці президентських виборів 2010 року, потім він поїхав додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Білоруська опозиція виходить із-під контролю Лукашенка"

"Якийсь час був удома з донькою, потім вийшов з під'їзду, і відразу ж його затримали четверо чоловіків у штатському. Римашевського посадили в синій мікроавтобус і відвезли", - сказав Садовський.

Він також повідомив, що, за останньою інформацією, Римашевського доставлено до будівлі УВС Фрунзенського району Мінська.

"Це було останнє повідомлення, яке ми від нього одержали. Я не знаю, чи доставлений він до РУВС Фрунзенського району, чи, як і раніше, сидить біля будівлі з людьми, які його затримали", - сказав Садовський.

Що інкримінують Римашевському, невідомо. Телефон політика поки що не відповідає.

Усього понад 30 людей затримано в результаті несанкційованої вуличної акції білоруської опозиції в Мінську в річницю виборів президента Білорусі.

Зазначимо, що рік тому в Мінську відразу після закриття виборчих дільниць бєларуська опозиція вийшла на несанкціоновану акцію протесту, що завершилася спробою захоплення будівлі уряду. Опозиція намагалася увірватися в будівлю, в якій розташовано і Центрвиборчком, била скло, виламувала двері. Після цього міліція розігнала акцію протесту, було затримано понад 600 осіб, у тому числі екс-кандидати в президенти, багатьох з них було засуджено за організацію масових заворушень.

Між тим, Європейський союз не скасує санкції щодо представників влади Бєларусі доти, поки на свободу в цій країні не будуть випущені всі політичні в'язні, заявив сьогодні голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

"Певних обмежувальних заходів ми не знімемо доти, поки всі політичні ув'язнені не будуть на волі", - сказав він на прес-конференції в Києві.

При цьому, за його словами, Брюссель продовжить підтримувати відносини з громадянським суспільством Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Річниця виборів у Білорусі: людей жорстоко розігнали силовики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути