субота, 30 травня 2020 05:25

Брила сміття поховала на полігоні чотирьох людей

Автор: gazeta.ua
  Під час виконання службових обов'язків загинули троє рятувальників - Андрій Вненкевич, Юрій Рудий і Богдан Юнко. А також  еколог Олександр Бутін. Напівсиротами залишилось 5 дітей
Під час виконання службових обов'язків загинули троє рятувальників - Андрій Вненкевич, Юрій Рудий і Богдан Юнко. А також еколог Олександр Бутін. Напівсиротами залишилось 5 дітей

30 травня на Грибовицькому полігоні у селі Збиранка на Львівщині брила сміття об'ємом близько 100 тис. куб поховала трьох рятувальників та еколога. Тіло останнього не знайшли досі.

Чоловіки працювали на ліквідації пожежі, яка сталася на сміттєзвалищі 29 травня 2016 року 05:07. А наступного дня вранці, коли стався обвал, оголосили про ліквідацію займання.

Тіло першого рятувальника - майора служби цивільного захисту 28-річного Юрія Рудого виявили о 15:36 30 травня, другого - капітана служби цивільного захисту 32-річного Андрія Винкевича - о 19:05, а о 21:15 виявили тіло пожежного - старшого сержанта служби цивільного захисту 27-річного Богдана Юнка. Четвертий загиблий – екологі ЛКП "Збиранка" 61-річний Олександр Бутін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 роки після трагедії: як виглядає сьогодні Грибовицьке сміттєзвалище

Тодішній президент України Петро Порошенко посмертно нагородив рятувальників орденами "За мужність" ІІІ ступеня. У вересні 2016-го міська рада Львова виділила сім'ям загиблих 2-кімнатні квартири. У листопаді 2016-го прокуратура Львівської області після відповідної постанови суду зобов'язала виконавчий комітет Львівської міськради припинити діяльність Грибовицького сміттєзвалища.

Після трагедії правоохоронці відкрили кримінальну справу на посадовців львівського комунального підприємства "Збиранка" — директора Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка і начальника полігону Олександра Куприча. Їх підозрюють у неналежному використанні звалища. За службову недбалість відкрили справу і проти екс-начальника міського управління ЖКГ Юрія Гольця. У січні 2017-го Львівський апеляційний адміністративний суд визнав протиправною діяльність мера Львова Андрія Садового, бо той вчасно не закрив переповнений полігон. Досі нікого не покарали.

"Тривалий розгляд зумовлений тим, що відбулася зміна головуючого у справі - у зв'язку із закінченням повноважень судді, яка розглядала дане кримінальне провадження. Тому розгляд такого провадження було розпочато спочатку", - каже Христина Олійник, процесуальний керівник у справі, прокурор Львівської обласної прокуратури.

21 квітня 2017-го у Львові закінчилась "сміттєва блокада". З літа 2016-го року у місті через переповнене Грибовицьке сміттєзвалище не вивозили сміття. Тоді мер міста Андрій Садовий заявив про підписання меморандуму про припинення сміттєвої блокади Львова під гарантії уряду та голови ОДА.

Зараз ви читаєте новину «Брила сміття поховала на полігоні чотирьох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути