середа, 13 липня 2011 10:36

Більшість загиблих пасажирів "Булгарії" - це жінки і діти

Більшість загиблих пасажирів "Булгарії" - це жінки і діти

Кількість підтверджених жертв катастрофи теплохода "Булгарія" в Татарстані зросла до ста осіб.

Крім того, в МНС зазначали, що більшість загиблих і тих, кого досі вважають зниклими безвісти, - жінки і діти.

Двопалубний теплохід "Булгарія", побудований ще в 1955 році в Чехословаччині, затонув у неділю на Волзі під час грози за 3 кілометри від берега. Судно прямувало з міста Болгар в Казань. Врятовано 79 осіб, доля інших невідома.

МНС Татарстану навело уточнені дані про пасажирів затонулого теплохода "Булгарія": всього в списках 209 осіб, з них на борту перебували 205 пасажирів, четверо в круїз не вирушили.

На думку компанії-судновласника "Булгарії", причиною загибелі судна міг стати людський чинник, а несправність одного двигуна не могла вплинути на безпеку теплохода. Водночас експерти в Держдумі вважають, що причиною аварії корабля в Куйбишевському водосховищі стало перевантаження судна при неправильній його експлуатації.

ЗМІ називають 6 причин катастрофи теплохода "Булгарія".

Слідчі з'ясували, що ще в Казані на судні виявилася несправність головного лівого двигуна, однак теплохід все одно вийшов у рейс. Через це значно впала потужність і швидкість, але найголовніше - погіршилася керованість при маневруванні.

Встановлено, що 10 липня, коли корабель повертався з Болгара в Казань, у нього був правий крен. Це, на думку експертів, було наслідком не звільнених каналізаційних ємностей, наявності палива тільки в правому баку. Крен значно погіршив остійність, особливо в штормі.

Штормове попередження не оголошувалося (швидкість вітру очікувалася до 18 м/с). Проте з показань членів команди випливає, що в момент маневру, що призвів до катастрофи, погодні умови різко погіршилися, вибухнула гроза, подув шквалистий вітер. Його порив вдарив в розгорнуте бортом судно.

Ілюмінатори були відкриті. У штормову погоду їх повинні задраїти, але команда цього не зробила (при відсутності кондиціонерів в приміщеннях стало б надто душно), і вода при крені стала швидко заливати каюти. В результаті теплохід затонув всього за три хвилини.

Поворот на головний судновий хід був здійснений дуже круто, не були враховані складні погодні умови та технічний стан теплохода. Судно затонуло на глибині близько 18 м в 2560 м від правого берега річки Волга.

І, нарешті, перевантаженість судна. Пасажирів на теплоході було більше, ніж належить. Не виключено, що, ховаючись від дощу і вітру, більшість пасажирів стовпилися на правому борту, погіршивши і без того погану остійність "Булгарії".

Зараз ви читаєте новину «Більшість загиблих пасажирів "Булгарії" - це жінки і діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути