середа, 20 листопада 2019 14:44

Заарештували "чорного трансплантолога", який вирізав нирки в українців

Заарештували "чорного трансплантолога", який вирізав нирки в українців
В Казахстані заарештували трансплантолога, який пересаджував нирки українців громадянам Ізраїлю. Фото: wikipedia.org

У Казахстані 18 листопада затримали та помістили в СІЗО лікаря міської клінічної лікарні №1 міста Шимкент Абилая Донбая. Його звинувачують в участі в транснаціональній злочинній групі та "чорній трансплантації" - незаконному вилученні органів.

Сьогодні з посиланням на МВС Казахстану повідомляє, що в країні в 2017-2018 роках діяла банда "чорних трансплантологів"-іноземців.

Вони пересаджували, переважно громадянам Ізраїлю, донорські органи. Їх вилучали у громадян Узбекистану, Киргизії, України за попередньою згодою.

За підозрою в "чорній трансплантології" й затримали лікаря Абилая Донбая. Відносно нього порушили кримінальні справи за участь в транснаціональній злочинній групі і незаконному вилученні органів людини.

Донбая підозрюють в проведенні незаконних операцій з пересадки органів за велику винагороду. За матеріалами цієї ж справи наприкінці весни взяли під варту лікаря Гані Куттимуратова, а ще раніше – громадянку Киргизії, яка входила до злочинної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватна клініка торгувала людськими органами

За даними нацполіції України, цій злочинній групі в Казахстані незаконно продали свої нирки щонайменше 20 українців. За вилучений орган кожен отримував від $ 10 до 15 тисяч.

Як раніше повідомляли правоохоронці, один із допитаних українців розповів, що свою нирку він продав, щоб заплатити за проведення операції онкохворій дружини, інший - просто, щоб жити.

Покупці нирки платили за орган до $150 тис.

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський готовий бути донором органів. Про це зізнався на зустрічі з розробки гуманітарної стратегії для представників благодійних фондів і громадських організацій.

Зараз ви читаєте новину «Заарештували "чорного трансплантолога", який вирізав нирки в українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути