четвер, 14 квітня 2011 18:03

Американці піймали ватажка сомалійських піратів

Американці піймали ватажка сомалійських піратів

Ватажок банди піратів, яка захопила американську яхту "Квест" і вбила її команду, був спійманий в Сомалі і доставлений в США.

Американські військовослужбовці за підтримки ФБР затримали 50-річного Мухаммеда Сааілі Шибин ще 4 квітня. Однак інформація про це трималася в секреті до засідання суду в Норфолку (штат Вірджинія), яке відбулося 13 квітня. На суді Шибину пред'явили звинувачення у піратстві та викраденні людей.

За версією ФБР, Шибин очолював банду загарбників "Квесту" і вів переговори з американськими військовими моряками, які наздогнали викрадену яхту. Шибин не був на борту піратського судна, яке взяло на абордаж яхту "Квест"; його контакти американцям дали самі загарбники.

У США процес над Мухаммедом Шибином називають історичним - американцям вперше вдалося зловити і відправити під суд настільки впливового пірата. Про те, що Шибин - не рядовий бандит, свідчить його вік (він удвічі старший за інших піратів, яким зазвичай в районі 20 років), а також той факт, що саме він вів переговори з американцями (подібне завдання не під силу більшості неосвічених і неписьменних піратам).

14 піратів (13 сомалійців і один йеменець), які безпосередньо брали участь у захопленні яхти "Квест", також чекають суду в Норфолку. Всім їм пред'явлені звинувачення в піратстві, викраденні людей і незаконному зберіганні зброї (а кільком - ще й у вбивстві). Тільки лише за обвинуваченням у піратстві підсудним загрожує довічне перебування в американській в'язниці.

"Квест" з двома літніми парами на борту була захоплена біля берегів Оману 18 лютого 2011. Яхту наздогнав корабель ВМС США; під час переговорів з військовими пірати без попередження розстріляли чотирьох чоловік, що знаходилися на яхті. У відповідь спецназ ВМС штурмував яхту.

Зараз ви читаєте новину «Американці піймали ватажка сомалійських піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути