Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2021 09:01

Спецтема: 30 років Незалежності

30 років незалежності: пригадуємо найзухваліші вбивства
11

За 30 років незалежності в Україні сталася низка гучних і зухвалих убивств, за якими часто стояли найвищі посадові особи країни. Якщо й карали виконавців - замовників "дістати" так і не вдалося. Gazeta.ua пригадує п'ятірку таких справ.

22 квітня 1998 року в Києві застрелили колишнього голову НБУ 62-річного Вадима Гетьмана.

Автор: nmiu.org
  23 роки тому сталося одне з найгучніших та найзухваліших замовних убивств у історії незалежної України. 22 квітня у під’їзді власного будинку застрелили  українського політика та фінансиста Вадима Гетьмана. Замовників убивства досі не знайшли
23 роки тому сталося одне з найгучніших та найзухваліших замовних убивств у історії незалежної України. 22 квітня у під’їзді власного будинку застрелили українського політика та фінансиста Вадима Гетьмана. Замовників убивства досі не знайшли

Його знайшли пораненим у вантажному ліфті будинку на Печерську, де на восьмому поверсі була його квартира. Коли прибула слідчо-оперативна група, він ще був живий, але врятувати не вдалося.

Автор: segodnya.ua
  22 квітня 1998 року. На місці вбивства Вадима Гетьмана в житловому будинку в Києві працюють криміналісти
22 квітня 1998 року. На місці вбивства Вадима Гетьмана в житловому будинку в Києві працюють криміналісти

Підозрюваного в убивстві затримали лише за чотири роки - 2002-го. Це був на момент злочину 29-річний Сергій Кулєв, член донбаської "Банди Кушніра". У квітні 2003 року він дістав довічне ув'язнення з конфіскацією майна за рішенням Луганського апеляційного суду. Дотепер у в'язниці. Відбуває термін у Бердичівській виправній колонії в Житомирській області.

За співучасть у вбивстві Гетьмана засудили ще двох. Це жителі Донецька Едуард Косигін і Сергій Володченко. Їм дали 11,5 і 11 років позбавлення волі відповідно. Місце перебування ще одного досі невідомо. За однією з версій, його вбили відразу після злочину.

Автор: bezpekavip.com
  а момент вбивства Гетьмана Сергію Кулєву було 29 років. Він отримав довічне ув'язнення
а момент вбивства Гетьмана Сергію Кулєву було 29 років. Він отримав довічне ув'язнення

Генпрокуратура вважала замовником убивства Гетьмана колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка. Він причетність до цього завжди спростовував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Редактора газети розстріляли дорогою на роботу

25 березня 1999 року на автотрасі Бориспіль - Золотоноша в автокатастрофі загинув голова Народного Руху України 62-річний В'ячеслав Чорновіл. Соратники вважають його загибель політичним убивством. Розслідування аварії досі не закінчилося.

Автор: zbruc.eu
  В'ячеслав Чорновіл в день ухвалення Декларації про державний суверенітет   - 16 липня 1990 року
В'ячеслав Чорновіл в день ухвалення Декларації про державний суверенітет - 16 липня 1990 року

Того дня автомобіль Чорновола врізався в КамАЗ із причепом, який розвертався на шосе. Політик і водій Євген Павлов загинули на місці. Прессекретар Дмитро Понамарчук важко травмувався. Колишній заступник генпрокурора Микола Голомша казав в інтерв'ю, що Чорновола добили кастетом. Унаслідок серцевого нападу помер один пасажир КамАЗу. Водія Володимира Куделю, який нібито був за кермом під час аварії, амністували без відбування покарання. Хоча слідство довело, що він винен у ДТП із тяжкими наслідками. МВС поширило в медіа чутки, що він нібито вмер від серцевого нападу.

Автор: espreso.tv
  В'ячеслав Чорновіл балотувався в президенти України на виборах  1991 року. Посів друге місце  із результатом  23,27 %. Є версія, що його "ліквідували"    як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах
В'ячеслав Чорновіл балотувався в президенти України на виборах 1991 року. Посів друге місце із результатом 23,27 %. Є версія, що його "ліквідували" як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах

В'ячеслав Чорновіл балотувався в президенти України на виборах 1991-го. Посів друге місце з результатом 23,27 %. Є версія, що його "ліквідували" як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах.

16 вересня 2000 року в Києві зник журналіст інтернет-видання "Українська правда" 31-річний Георгій Гонгадзе. Того вечора вийшов із квартири редакторки "Української правди" Олени Притули й додому не повернувся. Його обезголовлене тіло знайшли 2 листопада неподалік від міста Тараща, за 100 км від Києва.

Автор: jnsm.com.ua
  17 вересня 2000-го року вбили відомого українського журналіста і засновника інтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе
17 вересня 2000-го року вбили відомого українського журналіста і засновника інтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе

Подробиці вбивства стали відомі з вироку Печерського суду Києва від 29 січня 2009 року. Гонгадзе викрали й убили в лісі в Київській області працівники міліції Микола Протасов, Олександр Попович, Віталій Костенко й генерал-майор Олексій Пукач.

Журналіста задушили в ямі власним ременем. Тоді облили бензином і підпалили. Коли вогонь згас - яму закидали й замаскували травою. У жовтні Пукач ще раз викопав тіло Гонгадзе й відвіз до лісництва Таращанського району Київської області. Сокирою відрубав голову й закопав окремо від тіла.

Автор: kor.ill.in.ua
  Організував убивство Гонгадзе  голова департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач. Був у розшуку вісім  років.   2013-го його засудили до довічного ув’язнення
Організував убивство Гонгадзе голова департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач. Був у розшуку вісім років. 2013-го його засудили до довічного ув’язнення

Голова департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач був у розшуку вісім років. 2013-го його засудили до довічного ув'язнення. На п'ять років раніше вироки дістали Протасов, Попович і Костенко. Їм присудили 13 і по 12 років відповідно. Замовників убивства досі не встановили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветерана АТО розстріляли на очах у дружини й побратимів

20 липня 2016 року вбили 44-річного Павла Шеремета. Журналіста, виконавчого директора порталу "Українська правда" підірвали в центрі Києва в авто, яким їхав на роботу. Саморобний вибуховий пристрій потужністю 600 г у тротиловому еквіваленті закріпили на днищі машини під водійським сидінням, установили експерти.

Автор: zik.ua
  П’ять років тому в центрі Києва в авто підірвали журналіста Павла Шеремета
П’ять років тому в центрі Києва в авто підірвали журналіста Павла Шеремета

Імена підозрюваних в організації та вбивстві Шеремета назвали 12 грудня 2019-го на брифінгу за участі президента Володимира Зеленського, тодішніх генерального прокурора Руслана Рябошапки й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Це - військовий Андрій Антоненко, лікарка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь. Громадськість обурювалася: затримали випадкових людей, знехтували презумпцією невинуватості. Справу називали шитою білими нитками, політичним тиском на волонтерів. Зараз її розглядає суд.

Автор: suspilne.media
  Імена підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета назвали 12 грудня 2019-го
Імена підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета назвали 12 грудня 2019-го

Справу щодо організаторів, замовників і виконавців виділили в окрему в червні торік. Її досі розслідують.

31 липня 2018 року херсонську активістку, помічницю міського голови 33-річну Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Катерина зазнала хімічних опіків понад 30% тіла, перенесла 14 операцій. Після трьох місяців лікування померла.

Автор: facebook.com/Віктор Гандзюк
  Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому
Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому

За умисне вбивство затримали й засудили п'ятьох виконавців. Дістали від трьох до 6,5 року. Замовником розправи називають Владислава Мангера. Він - голова Херсонської обласної ради. Організовувати напад йому допомагав лідер злочинного угруповання "Москал" Олексій Левін, за версією слідства. Завдяки посереднику Ігорю Павловському долучили до злочину колишнього військового Сергія Торбіна, а він - товаришів.

Автор: ТСН
  Генпрокуратура оприлюднила можливу схему вбивства Катерини Гандзюк
Генпрокуратура оприлюднила можливу схему вбивства Катерини Гандзюк

Павловський уклав угоду зі слідством і дав свідчення у справі щодо ймовірних замовника й організатора злочину - Мангера й Левіна. 16 жовтня торік Приморський райсуд Одеси виніс йому вирок. Павловського визнали винним у приховуванні злочину. Присудили два роки позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з випробним терміном один рік.

Обвинувальний акт щодо Мангера й Левіна передали до суду наприкінці липня торік. Обидва фігуранти перебувають під вартою.

Доброволицю батальйону "Київ-2" 34-річну Аміну Окуєву вбили 30 жовтня 2017-го. Приблизно о 20:00 в селищі Глеваха Васильківського району на Київщині невідомі з кущів обстріляли автомобіль, в якому їхала з чоловіком 38-річним Адамом Осмаєвим - командиром добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва. Він був за кермом, зазнав поранень. В Аміну влучили шість куль. Підозрюваний у вбивстві - Ігор Редькін, родом із Дагестану. Тривалий час жив в Україні, мав бізнес в ІТ-компанії. Був членом злочинного угруповання, що вбивало людей, за даними слідства. Куратором цієї групи вважають бізнесмена Сергія Константінова. Він у розшуку. У вересні 2019-го поліція затримала Редькіна й шістьох членів угруповання. Були під вартою. Пізніше суд змінив усім запобіжні заходи на такі, що не пов'язані з позбавленням волі.

Зараз ви читаєте новину «30 років незалежності: пригадуємо найзухваліші вбивства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути