понеділок, 06 червня 2011 13:21

У Чилі прокинувся вулкан, влада терміново евакуювала населення
12

Фото: Фото: Reuters

Чилійська влада евакуювала понад 3,5 тисяч людей на півдні Чилі у зв'язку з виверженням вулкана гірської гряди Кауйе Кордон.

Раніше повідомлялося про 600 жителів, які покинули свої домівки через активність вулкана. Дані про потерпілих не надходили.

Спочатку влада Чилі оголосила про те, що прокинувся вулкан Пуйєує, розташований в 800 кілометрах на південь від столиці країни Сантьяго на чилійській стороні Анд. Однак пізніше з'ясувалося, що виверження сталось приблизно в чотирьох кілометрах від його кратера. На поверхні землі утворилася тріщина завдовжки близько десяти і шириною в п'ять кілометрів.

Вранці в суботу в районі вулкана сталося декілька дрібних підземних поштовхів, а до вечора почалося виверження. Національне бюро з надзвичайних ситуацій Чилі зафіксувало в середньому 230 підземних поштовхів на годину.

З кратера вулкана піднялося масивне хмара диму та попелу. Попіл перенісся над Андами, а потім осів у районі аргентинського міста Сан-Карлос-де-Барілоче по інший бік гірського ланцюга. У зв'язку з виверженням вулкана був закритий міський аеропорт.

Місцева влада рекомендували жителям прилеглих регіонів вжити заходів обережності на випадок можливого осідання вулканічного попелу, закликавши їх без гострої необхідності не покидати свої будинки, а також запастися водою і їжею.

Чилі характеризується високою сейсмічною активністю. У лютому 2010 року в 115 кілометрах на північ від розташованого в центральній частині країни міста Консепсьйон стався землетрус магнітудою 8,8. Він спровокував цунамі, висота хвилі сягала майже 3 метрів. Тоді загинули понад 800 осіб, 1,2 тисячі осіб пропали без вісті, було пошкоджено 1,5 мільйона будинків.

Зараз ви читаєте новину «У Чилі прокинувся вулкан, влада терміново евакуювала населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути