вівторок, 13 червня 2017 17:33

Визначний український історик помер у Парижі

Визначний український історик помер у Парижі
Помер Володимир Косик, визначний український історик. Фото - cdvr.org.ua

12 червня у Парижі помер український історик, фахівець з історії французько-українських взаємин, історії УНР та історії України періоду Другої світової війни 92-річний Володимир Косик.

Про це у Facebook повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Україні і Німеччина у Другій світовій війні" – ця книга стала справжнім історіографічним криголамом, який зруйнував радянську модель "Україна у Великій вітчизняній війні". А потім, ще були 4 томи німецьких документів про антинацистську боротьбу ОУН. Професор Володимир Косик, який зробив надзвичайно багато для української історії, вчора помер. Вічна йому пам'ять!" – написав історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Устиг дописати книгу - помер Ульф Старк

Володимир Косик народився в селі Вацевичі біля Дрогобича на Львівщині в бідній селянській родині. Під час Другої світової війни був учасником підпілля ОУН. Під кінець війни був вивезений на примусові роботи до Східної Німеччини, звідки у вересні 1946 р. перейшов до Західної Німеччини, окупованої англо-американськими та французькими військами.

З 1948 року він жив у Франції. Працював на фабриці, у вільний час займався науковою діяльністю. Навчався в Українському вільному університеті в Мюнхені, потім у Сорбонні та в Інституті історії сучасних міжнародних взаємин.

Був засновником і редактором франкомовного журналу "Європейський Схід". Брав активну участь у громадському житті української діаспори Франції. У 1961 році його обрали головою "Об'єднання українців у Франції".

У 1960-1980-их роках читав лекції з історії України в Українському вільному університеті в Мюнхені, а також у Національному інституті східних мов і цивілізацій університету Париж-3.

З 1992 року часто відвідував Україну, читав спецкурси з історії України в багатьох університетах України - Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль, Дрогобич. З 2000 року обіймав посаду професора Львівського національного університету ім. Івана Франка, читав лекції з історії України в цьому університеті.

Помер американський політолог, соціолог і державний діяч 89-річний Збіґнєв Бжезінський. Народився у Варшаві в 1928 р. в родині дипломата. Його батько Тадеуш родом із Львівщини. Висловлювався на підтримку територіальної цілісності України та надання летальної зброї для захисту від агресора.

Зараз ви читаєте новину «Визначний український історик помер у Парижі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути