Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 08:05

Композитора вбили на очах у батька

Композитора вбили на очах у батька
Консервативна система освіти Російської імперії не сприймала ідей Миколи Леонтовича. Фото: pixabay

Композитор і збирач українського фольклору Микола Леонтович помер на очах в батька-священника 23 січня 1921 року в селі Марківці на Поділлі.

До їхньої хати заїхали двоє незнайомців, які напросилися на ночівлю. Один з них був фурман підводи Федір Грабчак, а другий – людина у шкірянці і з обрізом через плече та посвідченням оперуповноваженого Вінницького ЧК на ім'я Афанасія Грищенка. Вночі чекіст Грищенко вистрілом у груди вбив композитора. Той помер, стікаючи кров'ю.

Консервативна система освіти Російської імперії не сприймала ідей Миколи Леонтовича. Він пропонував зміни до шкільних програм. Тому його не визнавали як педагога і часто доводилося звільнятися. Композитора називали "вільнодумним порушником спокою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція заспівала "Щедрика"

Микола Леонтович виробив власну музичну педагогіку: слухання музики, заучування пісень на пам'ять, мелодійні вправи на слух без нот, виконання ритмічних вправ і співання мелодій по нотах, ритмічні та мелодійні диктанти, розвиток самостійної музичної творчості учнів.

Крім того, композитор постійно вдосконалював свої навички. 1904-го в Петербурзькій придворній капелі отримав звання регента церковних хорів. Протягом 12 років був учнем Болеслава Яворського - вченого-теоретика, прекрасного знавця поліфонії. Микола Леонтович став довершеним композитором, що зацікавило музичних викладачів, які почали включати його твори до репертуарів різних хорів. Особливо популярними стали обробки "Щедрика", "Над річкою бережком", "Мала мати одну дочку", які тепер є частиною світової хорової класики.

Смерть композитора обурила українське суспільство, тому що вбивць ніхто не шукав. Радянська влада провела цілу кампанію із приховування слідів свого злочину. Секретар Міністерства внутрішніх справ УРСР Іван Головченко ініціював видання спогадів родичів Леонтовича, де зумисно фальсифікували факти смерті композитора. Офіційна версія вбивства - петлюрівсько-розбійний напад.

Лише за часів незалежної України виплила правда з архівних документів. Кандидат музикознавства Валентина Кузик опублікувала рапорт міліції Гайсинського повіту. В ньому було написано, що вбивство відомого українського композитора - справа рук агентів системи радянського індивідуального терору, яку застосовували до багатьох видатних діячів української культури.

У віці 65 років помер композитор та автор пісень Олександр Жилінський. Про це повідомив у Facebook народний артист України і друг композитора Юрій Квеленков.

Зараз ви читаєте новину «Композитора вбили на очах у батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути