Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2006 15:42

За графіті білоруського опозиціонера можуть засудити до 12 років

У Первомайському суді білоруської столиці в четвер почався безпрецедентний судовий процес. Активісту "Молодого фронту" загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі за графіті. Такий термін для Артура Фінькєвіча прокуратура вимагає за один напис - "Хочемо нового!" Як відзначає "Білоруський партизан", ще ніколи обвинувачення за графіті не було таким твердим: далеко не за кожне убивство в Білорусії можна одержати такий термін.

Перед початком судового засідання біля будинку суду зібралися молодіжні активісти, що вишикувалися ланцюжком у будинку суду і стояли, заклавши руки за голову. На їхню думку, Білорусія стала поліцейською державою, де правоохоронна система орієнтована не на боротьбу зі злочинністю, а на придушення свободи.

Через деякий час після початку процесу в судовому засіданні була оголошена перерва до 14.00 у зв"язку з непідготовленістю позивачів. Непідготовленість, за словами юриста, заступника голови Об"єднаної цивільної партії Сергія Альфера була в наступному: представники ЖРЕО, а також інших організацій, на балансі яких знаходяться забори і будинки, на стіни яких, нібито, були нанесені графіті, прийшли без документів. Позивачі також надали нічим не обґрунтований кошторис витрат, необхідних на відновлення об"єктів, нібито зіпсованих нанесеними написами.

- Незрозуміло, з яких розцінок виходили позивачі, але вони надали кошторис витрат, що містить у собі суму від 900 тисяч (приблизно $420 - "ГПУ") за один напис. Хоча орієнтовно ця сума не може перевищувати 50-100 тисяч ($24-47 - "ГПУ") за напис, - вважає Альфер. - Я вважаю, цим службам було просто спущено згори вказівку: накрутити величину збитку таким чином, щоб виправдати більш ніж тримісячне перебування Артура Фінькєвіча в тюремних катівнях.

Люди, що прийшли до суду Першотравневого району, розходитися не збираються. Біля будинку суду "несе варту" все міліцейське начальство. Близько 12:30 вони почали "спецоперацию" по затримці учасників акції протесту. Люди в цивільному жадали від мітингуючих пройти в Первомайське РУВС "задля з"ясування особистості".

Затримано активістів Об"єднаної цивільної партії Олексія Козуліна (племінник екс-кандидата в президенти Андрія Козуліна), Юрія Толстого, Олександра Рєзніка, повідомляє newsru.com

Зараз ви читаєте новину «За графіті білоруського опозиціонера можуть засудити до 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути