неділя, 11 вересня 2022 03:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Загальна мобілізація: кого з військовозобов'язаних призивають до армії

Загальна мобілізація: кого з військовозобов'язаних призивають до армії
Загальна мобілізація: кого з військовозобов'язаних призивають до армії. Фото: Фокус

Через військове вторгнення Росії в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація.

Порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначений законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Під час дії загальної мобілізації призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов'язок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухилянти від військової служби не зможуть працювати на керівних посадах

Загальна мобілізація – це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

Він стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

Кого призивають до армії під час загальної мобілізації

Призову підлягають усі військовозобов'язані громадяни України, придатні до військової служби або ті, які перебувають в запасі (резервісти). Першочергово мобілізують тих, хто має досвід у військовій справі.

Громадяни призовного віку мають з'явитися за викликом військових комісаріатів для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи, які водяться відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій:

Перша черга оперативного резерву – колишні військові до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (ветерани АТО/ООС з 2014 року).

Друга черга оперативного резерву – військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Мобілізаційний резерв – військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

Громадський резерв – решта громадян України, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

У Верховній Раді написали законопроєкт про можливість звільнення з військової служби чоловіків, у яких троє і більше дітей віком до 18 років.

Законопроєкт № 7678 ініціювали народні депутати Олексій Гончаренко, Сергій Рахманін і Роман Костенко. 2 вересня Комітет з питань молоді і спорту рекомендував ухвалити законопроєкт за основу, повідомляв сайт парламента.

Йдеться про зміни до закону "Про військовий обов'язок та військову службу".

Зараз ви читаєте новину «Загальна мобілізація: кого з військовозобов'язаних призивають до армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути