пʼятниця, 23 серпня 2013 23:54

Військового США довічно ув'язнили за вбивство 16 мирних афганців

Військового США довічно ув'язнили за вбивство 16 мирних афганців
Фото: gfaclaims.com

Сержанта американської армії Роберта Бейлса, який торік вбив 16 мирних афганців, засудили до довічного ув'язнення без можливості дострокового звільнення.

Таку міру покарання було оголошено у п'ятницю, повідомляє видання USA Today.

"Сержант армії Роберт Бейлс був засуджений до довічного ув'язнення без права умовно-дострокового звільнення", - йдеться у повідомленні.

Ще на початку літа 40-річний Бейлс визнав себе винним у вбивстві 16 мирних афганців, переважно жінок і дітей, у південній провінції Кандагар у березні 2012 року. На підставі цього зізнання військовий суд виключив смертний вирок як міру покарання для підсудного.

Після цього військове журі мало ухвалити рішення, чи буде він засуджений до довічного ув'язнення з правом або без права на дострокове звільнення. Адвокати Бейлса сподівалися, що на нього чекає покарання у вигляді пожиттевого позбавлення волі з можливістю звільнення через 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кириленко вимагає вигнати з країни "Кофе Хауз" через російську мову

Нагадаємо, американський військовослужбовець Роберт Бейлс розстріляв 16 мирних афганців, більшість з яких були жінки та діти, вриваючись вночі у їхні будинки у двох селах, прилеглих до військової бази. В одного із афганців, що давав свідчення під час процесу, Бейлс вбив мати, дружину, 6 дітей та ще 3 родичів.

До Афганістану сержант, сам батько двох дітей, тричі перебував у відрядженнях в Іраку, де отримав струс мозку та поранення стопи. Його адвокати стверджували, що Бейлс страждає на посттравматичний стресовий розлад.

За свідченнями самого сержанта, перед вчиненням злочину він вживав контрабандний алкоголь, приймав психотропний препарат валіум та стероїди, отримані без рецепту. Він визнав, що стероїди, "безумовно, збільшували його дратівливість і гнів".

США виплатили компенсацію афганським сім'ям, які втратили своїх близьких.

Зараз ви читаєте новину «Військового США довічно ув'язнили за вбивство 16 мирних афганців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути