пʼятниця, 14 жовтня 2011 14:27

Під час ремонту церкви провалилась підлога - під нею було 40 скелетів

Під час ремонту церкви провалилась підлога - під нею було 40 скелетів

Черепа та кістки виявили будівельники, які ремонтували підлогу в Свято-Воскресенському храмі в райцентрі Острог Рівненської області. Склеп біля вівтаря знайшли, коли в порожнину несподівано провалилась тачка з піском.

"Днями нам подзвонив настоятель храму отець Віктор. Просив, щоб приїхали, бо в церкві знайшли десятки скелетів", - розповідає Вікторія Антонова з місцевого райвідділу міліції. – "На місце виїхала слідчо-оперативна група. Та виявилось, що це поховання датоване 17-тим століттям, тому ним уже займаються історики, а не міліціонери".

Будівельник Борис Крук першим побачив поховання. Разом з колегами витягнув зі склепу кілька черепів. Потім чоловіки дістали й решту кісток. Всього нарахували 40 скелетів.

"Деякі з них належать дітям, є й жіночі. Схоже, що вони померли насильницькою смертю. В одному з черепів був камінь, який випустили з пращі", - каже священик. – "Ймовірно, це були мученики за віру. Поруч із рештками людей знайшли цвяхи та залишки хреста".

Острозький історик Микола Бендюк також не виключає, що знайдено саме рештки мучеників. Адже їх поховано біля вівтаря – найпочесніше місце в церкві.

"У мене є кілька версій. Одна з них така – це можуть бути селяни-повстанці або місцеві жителі, які загинули від рук ворогів. Можливо, вони навіть обороняли храм", - каже краєзнавець Микола Бендюк. – "Це уже перепоховання, над яким пізніше звели храм. Дослідження ще попереду".

Свято-Воскресенська церква існує понад 400 років. До початку ХХ століття вона була дерев'яною. Згодом поруч звели кам'яний храм, в якому богослужіння ідуть і понині.

Зараз ви читаєте новину «Під час ремонту церкви провалилась підлога - під нею було 40 скелетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути