понеділок, 19 березня 2018 11:30

У Франції збирають кошти для українців

У Франції збирають кошти для українців
Один із концертів відбувся у передмісті Ліона, у церкві Сен-Жені-Лаваль. Фото:lyonukrainedotorg.files.wordpress.com

Піаніст Фабріс Ульрі організував у Франції благодійні концерти. Гроші від них передадуть дітям, що втратили батьків у війні на Донбасі.

Піаніст запросив оркестр Харківської філармонії у Францію влаштувати концертне турне країною і розповісти про давні культурні та історичні зв'язки України і Франції. Вони починаються з королеви Франції Анни Київської, дочки київського князя Ярослава Мудрого. Про це пише "Радіо Свобода".

Один із концертів відбувся у передмісті Ліона, у церкві Сен-Жені-Лаваль. Концерт розпочався з виступу побратима Василя Сліпака (оперного співака, який загинув на Донбасі) – тенора Тьєррі де Маркле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асія Ахат зіграє у Києві на найдорожчій скрипці у світі

Він згадав, як 4 роки тому саме у цій церкві вони співали з Василем, збираючи кошти для українських дітей, що постраждали внаслідок війни на Донбасі. Відтоді Тьєррі не прибирає синьо-жовту стрічку зі своєї партитури. На концерті він заспівав гімн України українською мовою з французьким акцентом. Концерт розпочався "Мелодією" Мирослава Скорика. Так музиканти хотіли показати, що вони приїхали "з великої культурної держави".

"Під час цієї поїздки ми часто спілкуємося з французами, про Україну вони знають, що "вона десь біля Росії" і "там зараз війна". Ніхто нас не сприймає як країну з високим мистецтвом і талановитими та освіченими музикантами. Коли я розповідаю французам, що у нас у кожному регіоні є свій симфонічний оркестр, то у них очі відкриваються. Моя мрія, щоб так і сприймали нас у світі, як країну з високим мистецтвом", – розповів диригент оркестру Юрій Янко.

Симфонічний оркестр приїхав у Францію на запрошення піаніста Фабріса Ульрі, з яким музиканти давали концерти по всій країні.

"Я вражений тим, наскільки симфонічний академічний оркестр відчуває музику і підлаштовується під музиканта. Я такого ще не бачив", – каже піаніст Фабріс Ульрі.

На концертне турне його надихнуло те що, одну з улюблених його композицій Summertime Джорджа Гершвіна написали за мотивами української колискової "Ой ходить сон". Сам Гершвін, який народився у сім'ї єврейських мігрантів з України, нібито почув колискову під час славетного американського турне хору Олександра Кошиця у 1920-х.

Організувати концерти по всій Франції музикантам допомагали місцева влада та українські спільноти. Кошти, отримані за концерт, планують віддати на допомогу дітям, які стали сиротами через війну на Донбасі. Кілька концертів присвятили лише французьким дітям, аби ознайомити їх із класичною музикою у виконанні українських і французьких музикантів.

Українець Дмитро Чоні отримав першу премію престижного Міжнародного конкурсу піаністів Los Angeles International Piano Competition.

Зараз ви читаєте новину «У Франції збирають кошти для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути