Ексклюзиви
неділя, 30 березня 2014 16:26

У Вінниці на поминальне віче прийшло не більше сотні людей
11

Фото: Анна Бова

Поминальне віче, приурочене до сороковин із дня загибелі героїв Небесної Сотні, заплановане на 12 годину дня на Вінницькому Майдані - площі Театральній у центрі міста. Люди, переважно похилого віку, підходять на площу за 10 хвилин до початку. На 12-ту збирається близько 50 чоловік.

"Я приїхала із Гнівані, Тиврівського району, щоб пом'янути з усіма цих нещасних хлопців, які загинули. Але щось нікого немає з організаторів - ні дівчат, які тут завжди були, координаторки Таїса Гайда та Оля Маліновська, немає нікого з влади. Апаратуру не розкладають. Може вони забули годинники перевести, то буде віче на першу дня", - каже своїй сусідці Надія Бучацька із Гнівані. Сидить на лавці біля фонтану у зимовому одязі. Із пакета дістає шматочки хліба та годує голубів. На колінах тримає саморобний букетик із двох тюльпанів та гілочок самшиту.

Вздовж площі стоять агітаційні партійні ятки. Біля однієї з них люди сваряться. Двоє чоловіків беруть одне одного за коміри.

"Та хто ти такий, що маєш мені розказувати, за кого я голосувати маю. В мене є своя думка. Тягнибок - це ще один Янукович. Ти б мене ще за Добкіна почав агітувати", - кричить один із чоловіків.

Розбороняти чоловіків беруться жінки.

"Що ви сваритеся, ви все одно тут ніхто. Хто має бути, той буде, ви нічого не вирішували раніше, і зараз нічого не зміните. Ми не сваритися маємо, а гуртуватися, аби разом здолати вінницьку мафію", - пояснює Катерина Дмитрова.

За пів-години усі присутні на площі підходять ближче до сцени. Ставши тісним кільцем акапельно без мікрофона співають гімн України. Після - несуть квіти до п'єдесталу, на якому розміщені фото героїв Майдану. Вшановують їхню пам'ять хвилиною мовчання.

"Сьогодні на віче прийшло не більше ста чоловік, тоді як в інших містах збиралися тисячі, аби пом'янути наших героїв. Це говорить про те, що наша влада не може нас згуртувати. Ми сьогодні запрошували всіх - і обласну і міську владу, начальника обласної міліції - ніхто не прийшов. Якщо влада не йде до людей, то її знову треба міняти. Частина майданівців позаймала тепленькі посади, а нас знову будуть використовувати в своїх цілях. Наш губернатор Анатолій Олійник займається виборами Порошенка, і на районах під нього людей порозставляв. Голова обласної ради Сергій Свитко сам бореться, але нічого не може зробити проти корумпованих кланів", - каже у своєму виступі представник "Батьківщини" Василь Жорноклей.

Через десять хвилин від початку імпровізованого мітингу, на Майдан таки приходить голова обласної ради Сергій Свитко. Перепрошує за запізнення. Пояснює, що мав важливу зустріч із головою адміністрації Вінницького району. Має із собою папери, в яких розписаний звіт про його роботу. Інформує людей, скільки коштів і на яку військову частину уже зібрано та направлено. З поміж іншого - говорить про те, як буде економити гроші на чиновниках.

"Ніяких покупок меблів, телефонів та ноут-буків за рахунок бюджету. Оплата мобільного зв'язку та користування службовими автомобілями за викликом - табу. Премії, винагороди та доплати лише у межах спецфондів. Економити будемо і на святкуваннях. Гроші виділятимуться тільки на День незалежності, Конституції, 9-травня та ще кілька загальнодержавних свят", - сказав Свитко. Люди підтримали його промову гучними аплодисментами.

Після Свитка до слова запросили правозахисника, основного претендента на посаду обласного прокурора - Валерія Палія.

"Вінницька мафія має бути знищена. Тому Вінницький майдан направив заяву Турчинову, Махніцькому та Авакову з вимогою створити спеціальну комісію, яка перевірить всі заяви про злочини, що останніми роками направлялися у прокуратуру та міліцію і не були розглянуті. Також ми висловлюємо недовіру губернатору Олійнику та в.о. прокурора області Соколову", - зачитав із заяви Палій.

Ще півгодини люди обговорювали претендентів на посаду Президента України. Час від часу виникали сварки. Щоб заспокоїти мітингувальників, поети читали вірші у гучномовець.

"Ми ж не для того сьогодні зібралися, ми прийшли дітей пом'янути. Хоч би хтось тепле слово за них сказав. Стоять ділять владу та портфелі, ні стида, ні совісті", - заплакала згорблена бабця у чорній з червоними квітами хустині. Поклала чотири червоних гвоздики під фотографіями та пішла з Майдану.

Заспівавши знову національний гімн, решта мітингувальників теж розійшлися.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці на поминальне віче прийшло не більше сотні людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути