Ексклюзиви
неділя, 19 листопада 2017 09:25

В Україні закриють всі інтернати: якою буде реформа

В Україні закриють всі інтернати: якою буде реформа
Замість інтернатів з'являться Центри соціальної допомоги сім'ям та дітям asn.in.ua

За Національною стратегією реформування інституційних установ до 2026 року в Україні закриють інтернати. Це стане наслідком реформи. Для цього в країні створять нові послуги для сімей і дітей.

Замість інтернатів з'являться Центри соціальної допомоги сім'ям та дітям. В таких центрах будуть надавати такі послуги: соціально-психологічна реабілітація, робота з батьками дітей для повернення дитини в сім'ю, соціальна адаптація дітей в суспільство, соціальна профілактика, поліпшення відносин в сім'ї та інші.

На базі Центру будуть відділення термінового влаштування дітей, відділення для батьків з дітьми, малий груповий будиночок, соціальна квартира, відділення невідкладної допомоги сім'ї та відділення денного перебування сімей з дітьми з обмеженою життєдіяльністю.

Так, у відділенні термінового влаштування дітей тимчасово проживатимуть діти з неблагополучних сімей: якщо дитина в сім'ї страждає від насильства, а також знайдені або підкинуті діти. У такому відділенні дитина може перебувати не більш дев'яти місяців. За цей час соціальні працівники повинні вирішити проблему в сім'ї або знайти їй нову.

У відділенні для батьків з дітьми будуть знаходитися батьки, в яких є ризик відмови від дитини. Мати або батько з дитиною може знаходиться в відділенні рік. У цей час соціальні працівники будуть працювати над тим, щоб дитина залишилася в сім'ї.

Діти, яких не вдасться залишити в родині житимуть в малих групових будиночках. Він буде розрахований не більше, ніж на 15 дітей. Життя в такому будиночку буде наближене до сімейних умов. З дітьми в будиночку буде п'ять педагогів – за кожним закріпиться по дві-три дитини. Діти будуть жити в кімнатах по двоє-троє. При цьому діти ходитимуть в загальноосвітню школу.

У соціальній квартирі зможуть проживати сироти та діти без батьківського піклування від 18 до 23 років. Крім проживання в соцквартирі допомагатимуть людині стати частиною суспільства, реабілітуватися, знайти роботу, відновити відносини з родичами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, чому в Ізраїлі дітей віддають в інтернати

Реформа проходитиме в два етапи. Спочатку в кожній області проаналізують і створять план перепрофілювання інтернатів - це займе 2018 рік. А з 2019-го почнеться виведення дітей з інтернатів - повернення в сім'ї або пошук нових батьків.

Всього реформа займе дев'ять років. Першою реформа стартує в Житомирській області. Регіону допомагатиме організація "Люмос", заснована британською письменницею Джоан Роулінг. Ця організація працює над реформуванням інтернатів в усьому світі.

На сьогодні мережа інтернатів в Україні налічує 663 установи, в яких знаходиться понад 100 тисяч дітей. Інтернатна система давно застаріла.

Зараз ви читаєте новину «В Україні закриють всі інтернати: якою буде реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути