вівторок, 22 червня 2021 10:36

В Україні вшановують пам'ять жертв Другої світової війни

В Україні вшановують пам'ять жертв Другої світової війни
Сьогодні вшановуємо пам'ять жертв війни. Фото: pixabay.com

Сьогодні, 22 червня, в Україні вшановується пам'ять жертв німецько-радянської війни. 80 років тому Німеччина, попри угоди про ненапад, атакувала СРСР.

Німецько-радянська війна розпочалася 22 червня 1941 року і тривала до 8 травня 1945-го. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX ст.

Україна за часи війни найбільше потерпіла від нацистської агресії та комуністичного режиму. Протистояння Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців. На українських землях проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, під час яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доба на Донбасі: військові розповіли про найгарячіші точки

Україна серед усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки війни. За різними оцінками, у нашій державі загинули від 8 до 10 млн людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 млн вивезли на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 млн втратили дім. На руїни перетворилися 700 міст та селищ міського типу та майже 30 тис. сіл.

За період війни на території України відбувалися нацистські злочини: Голокост, розстріли мирного населення, створення таборів смерті, спалення сіл. Не менш жорстокими були злочини й комуністичного режиму: розстріли політичних в'язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941-го, підрив Дніпрогесу, депортація кримських татар, примусове виселення автохтонних українців з їх етнічних земель.

Друга світова війна тривала 2194 дні. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн світу. Війна почалася 1 вересня 1939-го і тривала до 2 вересня 1945-го, тобто шість років і один день. У Другій світовій війні брали участь понад 60 країн, у яких проживало 80% всього населення планети. Офіційно Другу світову не завершено й досі. Росія та Японія так і не підписали мирний договір.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вшановують пам'ять жертв Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути