пʼятниця, 12 березня 2010 18:41

В українців поки не братимуть відбитки пальців при оформленні шенгену

В українців поки не братимуть відбитки пальців при оформленні шенгену

Громадянам України в найближчій перспективі не потрібно буде здавати відбитки пальців для отримання шенгенської візи, що передбачено візовим кодексом Європейського Союзу, який набирає чинності 5 квітня поточного року.

Як роз"яснив агентству Інтерфакс-Україна заступник міністра закордонних справ України Костянтин Елісєєв, з 5 квітня вступає в силу візовий кодекс ЄС, який передбачає положення щодо збору біометричних даних при оформленні шенгенської візи.

"Проте цей збір здійснюватиметься відносно громадян з країн міграційного ризику, а Україна в цю категорію не входить", - сказав Елісєєв.

За його словами, оскільки Україна та Євросоюз перебувають на стадії обговорення перспектив безвізового режиму, найближчим часом Київ не підпадатиме під дію такого положення кодексу.

Як відомо, 25 червня 2009 року Рада ЄС ухвалила візовий кодекс, дія якого не поширюється на Великобританію, Данію та Ірландію. Цей документ чітко регулює процес отримання короткострокових віз для громадян.

Зокрема він передбачає підвищення візового збору з 35 до 60 євро, проте це положення не стосується України і для її громадян плата залишається незмінною.

Крім цього, в кодексі чітко врегульовано питання посередницьких центрів, які займаються оформленням віз. Зокрема, згідно з прийнятим документом, країни-члени ЄС узяли на себе зобов"язання забезпечити прямий доступ заявників до консульських установ, і якщо людина хоче оформити візу без посередників, це право їй має бути забезпечене.

Крім того, в цьому кодексі регламентовані принципи відмов від видачі віз, зокрема, обов"язково має бути письмова відповідь з приводу відмови, а також передбачено право заявника оскаржувати таке рішення.

Що стосується взяття відбитків пальців при оформленні шенгенської візи, то від цієї процедури звільняються діти до 12 років, також є певні винятки для деяких категорій осіб.

Зараз ви читаєте новину «В українців поки не братимуть відбитки пальців при оформленні шенгену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути