Ексклюзиви
неділя, 21 червня 2009 11:01

В Тегерані продовжуються криваві заворушення

В Тегерані продовжуються криваві заворушення
Під час вчорашніх заворушень між прихильниками реформістської опозиції, з одного боку, і поліцією і бойовиками "Бригад Басідж", з іншого боку, в Тегерані загинули не менше 20 людей, повідомляють джерела в лікарнях іранської столиці. Серед них - двоє загиблих в результаті теракту-самогубства в мавзолеї імаму Хомейні.

При цьому в Інтернеті поширена неперевірена інформація про те, що з 12 червня, після початку акцій протесту, в Ірані було убито близько 150 опозиціонерів.

З лікарень Тегерана надходять повідомлення про декілька сотень постраждалих, які отримали кульові, колото-різані та рвані рани, а також які отруїлися газом. Сутички продовжувалися всю ніч. За станом на ранок 21 червня в Тегерані спостерігається відносне затишшя.

Як передає телеканал CNN, у вчорашніх акціях протесту в столиці Ірану взяли участь десятки тисяч прихильників опозиції. Для розгону демонстрації поліція застосовувала сльозогінний газ і палиці, в мітингуючих стріляли гумовими кулями. Демонстранти підпалювали автомобілі і мотоцикли, били вітрини. Мітингуючі скандували не тільки "Аллах Акбар!" ("Аллах великий!"), але також - "Смерть диктаторові!" і "Смерть диктатурі!". На сайті YouTube викладено шокуюче відео загибелі молодої жінки під час демонстрації.

Головним джерелом інформації про те, що відбувається в Ірані стали інтернет-блоги. На сторінці лідера опозиції Мір Хосейна Мусаві на сайті Facebook в суботу був опублікований його заклик до проведення нових справедливих президентських виборів в Ірані, за яким би спостерігала незалежна рада, а не Рада варти ісламської революції, що повністю підтримує діючу владу. Достовірність даного запису встановити неможливо.

У даному блозі наводиться уточнене формулювання заяви верховного лідера Ірану (рахбара) аятолли Алі Хаменєї, що прозвучала під час його виступу в Тегеранському університеті в п"ятницю, 19 червня: "Різниця в 11 мільйонів голосів? Іноді трапляється помилка в 100.000, 200.000, або 1 мільйон голосів - максимум. Тоді можна було б припустити, що відбувся збій, або була маніпуляція, або порушення. Але різниця - в 11 мільйонів голосів. Як міг відбутися такий збій при голосуванні?".

У "блозі Мусаві" підкреслюється, що ці слова Хаменєї явним чином викривають владу в підтасовуваннях. При цьому висловлюється занепокоєння з приводу того, що несправедливі вибори в Ірані можуть переконати весь світ в "несумісності ісламу та демократії". Автор пише, що іранська система управління перетворюється на "бойню".

У цьому повідомленні також міститься звернення до іранських блогерів: "Сьогодні ви - ЗМІ, ваш обов"язок - інформувати і підтримувати надію". Раніше в тому ж блозі були опубліковані слова Мусаві про те, що він готовий стати "мучеником". Достовірність заяви лідера іранської опозиції про те, що він готовий стати "шахідом", підтверджено представником його штабу, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «В Тегерані продовжуються криваві заворушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути