пʼятниця, 13 січня 2017 19:40

В ніч Щедрого року дівчата клали під подушки віник

В ніч Щедрого року дівчата клали під подушки віник
provida.ua

На Маланку дівчата завжди ворожили на судженого. Вірили, що саме в цей день можна було передбачити долю. Ворожіння розпочиналося увечері.

Дівчата бігали попід вікнами слухати розмови. Почують чоловіче ім`я - так буде звати судженого. Або питалися в перехожих чоловіків: "Дядьку як Вас звати?".

Вірили, яку тварину першу зустрінуть, то таким буде суджений. Якщо пес, то лихим, а життя "собачим", якщо вівця - тихим та сумирним, пишуть Українські традиції.

Опівночі біля воріт насипали три купи зерна. Вранці перевіряли. Якщо ціле - життя буде щасливим, розсипане чи з`їджене - навпаки. Перед сном клали в миску з водою гілку з віника і приказували: "Суджений-ряджений, перевези через місток". Вранці клали гілку в миску з водою. Коли опускалася на дно — дівчина вийде заміж за того, хто приснився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На святу Катерину ховайся під перину"

Популярним на Гуцульщині було перелічувати кілки в плотині. Дівчата зав`язували очі і навпомацки рахували до дев`яти. Обраний кілок перев`язували хусткою. Ранком дивилися, який він. Якщо рівний та гарний, то наречений таким буде. Горбатий - доля крива.

На Слобожанщині дівчата розкладали опівночі вогнище біля річки. На льоду прорубували ополонку. Чекали, коли вогнище розгориться. Жар кидала у воду. Затріщить – вийде заміж за багача.

У вертепі щедрувальників існувала традиція. "Коза" мала подарувати гребінець чи стрічку одній із дівчат. Вважалося, що тоді вона обов`язково вийде заміж.
Зараз ви читаєте новину «В ніч Щедрого року дівчата клали під подушки віник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути