Ексклюзиви
неділя, 23 березня 2014 11:00

"У Криму планується "закручування гайок" - Amnesty International

"У Криму планується "закручування гайок" - Amnesty International
uainfo.org

Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шеті представив короткий огляд російських репресій, які очікують жителів Криму.

Про це йдеться в його статті, присвяченій даному питанню, інформує ТСН.

Зокрема, він підкреслив, що не варто вводити себе в оману. Етнічним українцям і кримським татарам, які проживають на території Криму, не дадуть можливість висловити свою думку з приводу анексії півострова Росією.

"Більшість людей у Криму буде сприймати все це як повернення додому. Але якщо хтось думає, що підняття російського прапора над державними будівлями допоможе поліпшити управління, викорінити корупцію або зміцнити демократичність підходу в управлінні півостровом, дуже скоро їх спіткає розчарування - але для проявів несхвалення можливості вже не залишиться", - написав Шеті.

На його думку, 18 березня президент Путін санкціонував те, що по суті є військовою окупацією, тим самим поклавши початок застосування на території півострова російського законодавства.

Тепер кримчани повинні дотримуватися зовсім інших правил, що, у свою чергу, буде мати руйнівний вплив на здійснення ними прав людини.

Шеті нагадує, що в Росії останнім часом було введено ряд нових законодавчих і адміністративних заходів, які суперечать не лише міжнародно-правовим зобов'язанням, але і власній російської Конституції. Ось деякі з них:

• Законодавство згортає проведення мирних протестів через накладення великих штрафів для організаторів демонстрацій, що не дотримуються обмежувального списку правил і норм. У 2013 році більше 600 людей були затримані під час 81 заходу тільки у Москві і поблизу столиці; ще кілька сотень людей були затримані лише минулого місяця.
• Закон про "іноземних агентів", прийнятий у 2012 році, поклав початок наступу на НВО на території всієї Росії. Кілька організацій та їх лідерів були оштрафовані на великі суми за відмову реєструватися як "іноземний агент". Деякі з організацій були змушені закритися, а багато інших побоюються подальших переслідувань.
• гомофобне законодавство, запроваджене торік, сьогодні використовується для обмеження прав на свободу висловлення думок і зборів для лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансгендерних людей (ЛГБТ) і вже викликало хвилю гомофобного насильства у всій Росії. За порушення цих законів накладається штраф у розмірі до 3000 доларів США.
• Богохульство було криміналізоване після короткого, мирного, однак провокаційного і політичного виступу панк-групи Pussy Riot в головному соборі Російської православної церкви в Москві в 2011 році.
• Наклеп знову стає злочином.

"Не чекайте, що кримчани будуть брати участь в інформованій суспільній дискусії з приводу цих "зроблених в Росії" репресій, які, до речі, вже почали поширюватися і на півострові. Вони не будуть мати можливості для цього", - підкреслює Шеті.

У Росії державний контроль закріплений за найбільшим інформаційним агентством, критичні новині сайти і блоги блокуються і перебувають перед загрозою судового переслідування, редакторів та директорів впливових незалежних ЗМІ звільняють, а популярні новині кабельні канали відключають від ефіру відразу кілька супутникових провайдерів.

"У Криму планується "закручування гайок". Однак по телебаченню репресії показувати не будуть", - підсумовує правозахисник.

Зараз ви читаєте новину «"У Криму планується "закручування гайок" - Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути