Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2013 21:56

В Йосафатовій долині 30 тисяч паломників пригостили вином
19

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк, Анна Бова

Сьогодні, 15 серпня, у селі Голинчинці Шаргородського району Вінниччини святкували 90-річчя явлення Божої Матері. Відзначали хресною ходою та святковим богослужінням.

Щорічно на Йосафатову долину приїжджають тисячі вірян із усієї України та з-за кордону. В цьому році приїхала рекордна кількість людей - близько тридцяти тисяч.

Хресна хода розпочинається о восьмій ранку. Люди вишиковуються у центрі села. Багато тримають у руках хрести, які закопають на Йосафатовій долині. За годину колона приходить до святого місця, люди поспішають до джерел.

"Я приїхала із Луганської області, привезла 25-річну дочку. П'ять років вона уже на візку, ноги віднялися. Приїхала перший раз. Кажуть, тут цілюща вода. Помию нею свої дитині ніжки, може Бог дасть, буде ходити", - каже худенька жінка у чорній хустині. Представляється Тетяною Огай.

На пагорбі у павільйоні під накриттям правиться служба. Близько 11-ї на святкування приїжджають районне та обласне керівництво, депутат Верховної ради Микола Джига.

"Щороку приїжджаю на хресну ходу. Після молитви краще почуваюся, стає легше на душі. Все зроблю, аби наша святиня процвітала. Уже обладнали басейн. Зараз плануємо побудувати тут невеличку церкву та будиночок, щоб віряни мали де зупинитися, перепочити", - розповідає Микола Джига.

Поки правиться служба, частина прихожан продовжує закопувати хрести. Лопат не вистачає, люди чекають. До кількох священників стоять великі черги на сповідь. Потім люди вишиковуються для причастя. Окрім того, червоне вино на честь свята наливають в пластикові стакани, розкладають на столах. У мисках — проскурки. Віряни за бажанням пригощаються вином.

Зібрався великий натовп бажаючих набрати святої води. Прийшли з пластиковими пляшками, банками, бутлями. Вода збігає тоненькою цівочкою. Набирають у ковш і переливають у пляшки. На другому джерелі води не стає, всі переходять до першого.

По інший бік долини на дощатих столах розкладають трапезу. Їжу позвозили місцеві з Голинченців, монахині з Браїлівського, Шаргородського монастирів та Могилів-Поідльської єпархії.

"Дуже добру горохову юшку зварили. І тушкована капуста гарна. Все смачне. Тільки дуже багато на порцію насипають. На двох стільки вистачить", - зауважують парафіяни.

Були також гречана каша, рагу, борщ, голубці, пиріжки, помідори, мед, сливове повидло, кавуни. Діти залюбки обідали разом з дорослими.

"Вдома не заставиш їсти, а тут за компанію дитина дуже гарно поїла. І ще добавки просила", - говорить Володимир Куйбіда з села Козлівка про свою 3-річну доньку Ангеліну.

В низині розташований бетонований басейн. Діти залюбки плавають і пірнають. Жінки обережно заходять у довгих сорочках. Дехто піднімає спідницю і мочить ноги вище колін, бризкає на шию, вмивається.

"Цього року в нього вперше набрали багато води. А то по кісточки було. Тепер вже можна нормально скупатись", - каже вінничанин Сергій Пилипко.

Святкове богослужіння закінчується о 12.00. Люди роз'їжджаються.

Зараз ви читаєте новину «В Йосафатовій долині 30 тисяч паломників пригостили вином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути