Ексклюзиви
понеділок, 16 лютого 2009 16:00

Ющенко особисто контролював збір викупу за Фаїну

Ющенко особисто контролював збір викупу за Фаїну

Викуп за українське судно "Фаїна" у розмірі 4 мільйонів доларів збирався під особистим контролем президента країни Віктора Ющенка.

Стверджується, що Вадим Альперін, якому і належало захоплене сомалійськими піратами судно, заплатив лише 2 мільйони доларів. Решту збирали якісь українські бізнесмени, імена яких не називаються. Передавав гроші британцям, які виступили як посередники, представник української влади.

Власник судна заплатив лише $2 мільйони

При цьому значна частина суми (близько 800 тисяч доларів) пішла не піратам, а на так звані супутні витрати – організацію доставки на судно продовольства і води.

Втім, українська влада заперечує свою причетність до виплати викупу. "Держава не може фінансувати тероризм", - заявив в інтерв`ю виданню перший заступник секретаря Ради безпеки України Степан Гавриш.

Також стало відомо, що на останній стадії переговорів з піратами про їх хід знало лише вузьке коло осіб. Саме цим пояснюється те, що МЗС України до останнього не мав інформації про сплачений викуп.

Тим часом, представники кризового штабу, який координував переговори про звільнення судна "Фаїна", спростовують, що від них міг бути витік інформації про хід операції зі звільнення судна та його екіпажу.

"Витоку (інформації) зі штабу не було й не могло бути", - запевнив керівник штабу, перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Степан Гавриш.

Спецслужби поки не встановили, хто винен у тому, що до піратів потрапляла секретна інформація. Зокрема, розвідники відмовляються обговорювати свідчення про те, що піратам повідомили про вихід з Одеси суховантажу з військовою технікою.

"Дані будуть проаналізовані, але поки ми не готові коментувати цю інформацію", - заявив керівник прес-служби Служби зовнішньої розвідки Олександр Скрипник.

Як відомо, раніше повідомлялося про те, що "Фаїна" була захоплена за наводкою з Одеси, а спецслужби зіткнулися з проблемою витоку інформації з кризового штабу, який координував переговори про звільнення судна.

Президент Віктор Ющенко, який особисто зустрічав у п"ятницю літак із колишніми заручниками на злітно-посадочній смузі аеропорту "Бориспіль", підтвердив журналістам, що переговори про виплату викупу двічі були близькі до завершення, але зривалися через стороннє втручання.

Представники кризового штабу спростовують витік інформації

Після цього, за словами голови держави, було прийнято рішення звузити коло людей, інформованих про хід спецоперації. "На третьому етапі операції, з огляду на винятковість обставин, було прийнято рішення сконцентрувати роботу у Службі зовнішньої розвідки, щоб вона була головним виконавцем", - пояснив президент.

Рішення про перехід операції в режим особливої таємності було ухвалено в середині січня, після чого Служба зовнішньої розвідки перестала посвячувати у свої дії кризовий штаб при РНБОУ, Міністерство закордонних справ та інші відомства.

Це підтверджує, зокрема, той факт, що після виплати піратам викупу українське зовнішньополітичне відомство довгий час заявляло, що немає офіційних даних щодо цього.

"Тільки після того як перекрили поширення інформації, переговори вдалося довести до логічного завершення", - стверджує співрозмовник газети, інформований про хід спецоперації.

За матеріалами Коммерсантъ, Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Ющенко особисто контролював збір викупу за Фаїну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути